Opkomen voor dierenrechten
Dieren hebben het recht om te leven naar hun aard
De Partij voor de Dieren vindt dat we moeten streven naar een samenleving waarin zo min mogelijk dieren worden gebruikt door de mens. Dieren verdienen een goede bescherming en een leven naar hun aard en behoeften. Dierenrechten moeten in de grondwet worden opgenomen. Het welzijn van veel dieren komt in gevaar door de manier waarop ze worden gefokt, verhandeld, gehouden of gedood. Waar mensen dieren mishandelen of verwaarlozen moet hard worden ingegrepen.
- Circus, dierentuin, dolfinarium, kinderboerderij
-
Fok en handel in dieren
Standpunten
- Betere handhaving CITES-verdrag
- Broodfok
- Dolfijnenhandel
- Fokken van (ras)dieren
- Handel in bedreigde dieren
- Handel in dieren via internet
- Handel in ivoor en andere dierlijke producten
- Paardenmarkten
- Positieflijst te houden dieren
- Verkoop van dieren sterk beperken
- Zet in op bestrijden coronacrisis én voorkom nieuwe uitbraken
-
Huisvesting en verzorging van gezelschapsdieren
Standpunten
- Aanpak bijtincidenten begint bij fokker en eigenaar
- Afschaffen hondenbelasting
- Afschaffen kattenbelasting
- Chippen honden en katten
- Dieren aankleden
- Dierenartsenpraktijk voor minima
- Dierenvoedselbank
- Huisdier mee naar zorginstelling
- Laag BTW voor biologische diervoeding
- Laag BTW-tarief dierenarts
- Noodhulp aan dieren
- Strenge regels voor het houden van paarden
- Strikte welzijnsnormen bij dierbenodigdheden
- Verantwoord konijnen houden
- Verzorging van dieren zonder eigenaar
- Vissenkom
- Voorlichting verzorging gezelschapsdieren
- Mishandeling en verwaarlozing
- Mode
-
Opvang van gezelschapsdieren
Standpunten
- Aanpak bron van vele zwerfdieren in buitenland
- Diervriendelijke aanpak zwerfkatten
- Euthanasie asieldieren minimaal toepassen
- Financiële steun voor dierenambulances
- Het voorkomen van het dumpen van huisdieren
- Kattencafés waar dierenwelzijn voorop staat
- Kattenjacht
- Opvang dieren wettelijk taak overheid
- Opvang zwerfdieren in Nederland
-
Sport, tradities, kunst, media
Standpunten
- Amusement met dieren
- Extreme praktijken in duivensport
- Ganstrekken
- Gebruik van dieren bij militaire oefeningen
- Hengelen en viswedstrijden
- Stierenvechten
- Stimuleren en ondersteunen opvang gemartelde dansberen
- Strikte welzijnseisen bij gebruik dieren als kunstobject
- Verantwoord paardrijden
- Verbod seks met dieren
- Verkoop sierdieren
- Verplichte welzijnseisen bij gebruik dieren in reclame / tv-programma's
-
Bescherming politiehonden- en paarden
De Partij voor de Dieren pleit voor goede bescherming van dieren (honden en paarden) die bij rellen en andere evenementen worden ingezet door bijvoorbeeld de Politie, de douane en Defensie. Het dierenwelzijn moet daarbij altijd voorop staan. Waar mogelijk moet worden ingezet op het ontwikkelen en gebruiken van alternatieve methoden voor ordehandhaving en oproerbeheersing.
Om het gebruik van de politiepaarden bij rellen maken wij ons zorgen. Hierbij krijgen paarden te maken met beangstigende scènes en zijn ze vaak doelwit van het publiek. Het komt hierbij voor dat de paarden gewond zijn, raken of worden aangevallen. Paarden zijn vluchtdieren en dat maakt hen snel angstig. Om de paarden enigszins te beschermen tegen het geweld krijgen ze plastic oog-, neus- en beenbeschermers, maar dit is in veel gevallen onvoldoende. Naast de paarden kunnen ook demonstranten ernstig verwond raken door de paarden. De PvdD vindt het belangrijk dat de politie zich inzet voor het gebruiken en ontwikkelen van andere methoden voor oproerbeheersing.
Daarnaast dienen diervriendelijke voorzieningen te worden getroffen voor honden en paarden die niet meer geschikt zijn om te werken.
De Partij voor de Dieren vindt dat het welzijn van werkdieren moet altijd voorop staan.
-
Dierenrechten in de Grondwet
De Partij voor de Dieren vindt dat dieren rechten moeten krijgen.
Wij streven naar een versterking van de morele en juridische status van dieren in Nederland, door middel van erkenning van dieren als wezens met bewustzijn en gevoel. Dieren in Nederland worden voor de wet nu nog als dingen beschouwd. Wij willen bewerkstelligen dat dit niet langer het geval is en dat de intrinsieke waarde van het dier uitgangspunt wordt. Wij vinden dat op nationaal niveau de rechten van dieren in de Grondwet moeten worden vastgelegd en dat de bescherming van dieren in een zelfstandige dierenbeschermingswet moet worden gewaarborgd.
-
Einde aan dierproeven
Tegen dierproeven bestaat veel maatschappelijke weerstand. Veel mensen realiseren zich dat dieren ook overeenkomsten met mensen kennen als het gaat om het ervaren van pijn, angst en stress. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan alle dierproeven. Dit willen we bereiken door dierproeven snel uit te faseren, in combinatie met de ontwikkeling van proefdiervrije technieken.
Dat is in het belang van dier en mens. De gegevens uit proefdierenonderzoek moeten namelijk worden ‘vertaald’ naar de mens. Daar gaat het vaak mis: zo’n 90% van de dierproeven heeft geen enkele betekenis voor de mens. Het onderzoek kost veel levens van proefdieren, maar levert weinig op. Dat is één van de redenen waarom proefdierenonderzoek zo duur is. Dat geld kan beter worden gestoken in onderzoek naar ziekten waar geen dieren voor hoeven te worden gebruikt.
De Partij voor de Dieren wil dat er flink geïnvesteerd wordt in proefdiervrij onderzoek. Mede dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren is het budget voor proefdiervrij onderzoek in Nederland inmiddels verdubbeld. Van belang is dat ontwikkelde proefdiervrije technieken daadwerkelijk kunnen worden toegepast. De goedkeuring van een proefdiervrije techniek neemt vaak jaren in beslag. De Partij voor de Dieren vindt dat dit proces sterk moet worden versneld, zodat nieuwe onderzoeksmethoden meteen mogen worden toegepast.
-
Fokken van overtollige proefdieren
Jaarlijks worden in Nederland meer dan een miljoen proefdieren gefokt en uiteindelijk gedood. Hiervan wordt ongeveer de helft gebruikt in experimenten. De overige dieren worden als ‘voorraad' gehouden en later als zijnde ‘overtollig’ gedood.
De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan het fokken en doden van overtollige proefdieren.
-
Genetische manipulatie en klonen van dieren
De Partij voor de Dieren is tegen biotechnologie bij dieren, zoals genetische manipulatie of klonen van dieren.
In Nederland worden ieder jaar meer dan honderdduizend dieren, vooral muizen en ratten, gebruikt in biotechnologische experimenten. Genetische manipulatie is een verspillende techniek; er zijn tientallen dieren nodig voordat onderzoekers een nieuw genetisch gemanipuleerd dier hebben ‘gemaakt’.
Vooral de moederdieren hebben ernstig te lijden onder de handelingen die worden uitgevoerd om de zogenaamde transgene dieren te maken, maar ook de nakomelingen die met genetische defecten geboren worden, zijn zelfs voordat er experimenten op hen worden verricht al in hun lichamelijke integriteit aangetast. Genetische manipulatie heeft de afgelopen jaren bovendien geleid tot een stijging van het totale aantal dierproeven. Bovendien draagt genetische manipulatie van dieren weinig bij aan de ontwikkeling van medicijnen of meer begrip van ziekteprocessen. Het nabootsen van ziekten door dieren genetisch te veranderen is geen goede manier om inzicht te krijgen in de ontwikkeling en genezing van ziekten bij mensen.
De Partij voor de Dieren wil een verbod op genetische manipulatie en op het klonen van dieren. Ook de import van deze dieren willen wij niet toestaan.
-
Onze naam
De belangrijkste drijfveer van de Partij voor de Dieren is het belang van de zwaksten te beschermen tegen het recht van de sterkste.
De dieren zijn de allerkwetsbaarsten en komen in een wereld waar de mens en zijn geld centraal staan, nooit of hooguit als laatste aan de beurt. Nog nooit eerder in de geschiedenis vinden er op zo’n grote schaal vernietiging en mishandeling van dieren plaats in onder meer de bio-industrie, proefdiercentra en de natuur.
De Partij voor de Dieren wil af van het menscentrale denken. De mens is de enige levende soort op aarde die zijn eigen leefomgeving en die van andere levende wezens vernietigt. De partijnaam zet aan tot discussie over de verkeerde focus van de mens op het centraal stellen van zijn eigen kortetermijnbelangen. De focus van de Partij voor de Dieren op de allerkwetsbaarsten, op de stemlozen op deze aarde, vormt de garantie dat de partij niet het recht van de sterkste centraal stelt, maar de belangen van de zwaksten een volwaardige plaats geeft. Al in 2006 zei Rudy Kousbroek, als lijstduwer voor onze partij, dat een goede partij voor de dieren automatisch een goede partij voor mensen is. Dat maken we graag waar. Niet in naam, maar in ons stemgedrag dat door steeds meer mensen breed gewaardeerd wordt.
-
Openbaarheid dierproeven
Informatie over individuele dierproeven is nog steeds geheim. De geheimzinnigheid vermindert een open debat. De Partij voor de Dieren wil dat er openbaarheid komt over dierproeven: onderzoekers moeten precies aangeven wat ze willen onderzoeken en wat ze met de dieren van plan zijn. Daarnaast moet er een voor iedereen toegankelijke databank komen waarin alle resultaten van dierproeven worden gepubliceerd.
Er moeten wettelijke mogelijkheden voor burgers en maatschappelijke organisaties komen om bezwaar te kunnen maken tegen geplande dierproeven. Het wordt, als het aan de Partij voor de Dieren ligt, ook mogelijk dat de rechter zich uitspreekt over de naleving van de Wet op de dierproeven.
-
Stoppen met proeven op apen
Proeven op apen (primaten) zijn in Nederland nog steeds dagelijkse praktijk.
Deze experimenten vinden vooral plaats in het BPRC te Rijswijk, het grootste apenonderzoekscentrum van Europa. De Partij voor de Dieren wil dat onderzoek met apen zo snel mogelijk wordt verboden en dat het BPRC sluit. Tegen proeven op apen bestaat veel maatschappelijke weerstand. De experimenten zijn vaak erg wreed en pijnlijk.
Ook in de wetenschap is er toenemende kritiek op proeven met apen. Het onderzoek met apen draagt weinig bij aan de genezing van ziekten. Als bij het testen van potentiele medicijnen na het proefdieronderzoek wordt overgegaan tot onderzoek bij mensen, valt 90% van de stoffen alsnog af. Daarmee zijn dieren, inclusief apen, een omslachtig en inefficiënt model om meer te weten te komen over de menselijke gezondheid.
De 10 miljoen euro subsidie die de overheid jaarlijks aan het apenonderzoekscentrum schenkt, kan beter besteed worden aan de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoekmethoden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en nieuwe technische ontwikkelingen maken het mogelijk om over te stappen naar een betere wetenschap, betere regels en betere beantwoording van wetenschappelijke vragen, zonder gebruik te maken van apen of andere proefdieren. Uiteindelijk is dat ook beter voor de patiënten, want nieuwe proefdiervrije onderzoeksmethoden leveren vaak sneller en betrouwbaardere informatie op dat de achterhaalde proeven op apen.
-
Welzijn werkdieren moet altijd voorop staan
Het welzijn van werkdieren, zoals politiepaarden en politiehonden, moet altijd voorop staan. Waar mogelijk moet worden ingezet op het ontwikkelen en gebruiken van alternatieve methoden voor ordehandhaving en oproerbeheersing.
Wij maken ons zorgen om het gebruik van de politiepaarden bij rellen. Hierbij krijgen paarden te maken met beangstigende scènes en zijn ze vaak doelwit van het publiek. Het komt hierbij voor dat de paarden gewond zijn, raken of worden aangevallen. Paarden zijn vluchtdieren en dat maakt hen snel angstig. Om de paarden enigszins te beschermen tegen het geweld krijgen ze plastic oog-, neus- en beenschermers, maar dit is in veel gevallen onvoldoende. Naast de paarden kunnen ook demonstranten ernstig verwond raken door de paarden.
Hulp- en geleidehonden
De Partij voor de Dieren vindt dat mensen met een beperking met een hulp- en/of geleidehond toegang moeten hebben tot openbare gelegenheden. Dankzij een motie van de Partij voor de Dieren wordt een wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt behandeld in de Tweede Kamer. Daarnaast is het vanaf half 2015 verplicht geworden om assistentiehonden mee te mogen nemen in taxi’s.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 13 januari 2021 Schriftelijke inbreng over de evaluatie van de Wet dieren
- 11 januari 2021 Schriftelijke inbreng over stroomhalsbanden bij honden
- 8 januari 2021 Bijdrage Van Raan over verplichte coronatesten voor reizigers
- 5 januari 2021 Bijdrage Van Esch aan coronadebat
- 21 december 2020 Bijdrage aan SO over Ontwikkelingen m.b.t. Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk
- 17 december 2020 Bijdrage Wassenberg aan debat vaccinatie tegen het coronavirus niet meer in 2020
- 15 december 2020 Bijdrage Ouwehand aan coronadebat
- 10 december 2020 Inbreng Van Esch bij de Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 ten behoeve van de verkiezingen
- 9 december 2020 Bijdrage Van Esch aan coronadebat
- 1 december 2020 Bijdrage Van Esch aan begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 7 januari 2021 Motie Van Raan/Van Esch over een tijdelijk vliegverbod voor niet-noodzakelijke reizen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een adequaat wettelijk instrumentarium om tijdig te kunnen ingrijpen bij dreiging van zoönosen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een tijdelijk vliegverbod instellen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een solidariteitsbelasting voor grote internetwinkels die ten goede komt aan lokale/kleine winkeliers
- 9 december 2020 Motie Van Raan: geen met publiek geld gefinancierde exportkredietverzekeringen voor het opbouwen van de veehouderij in het buitenland
- 8 december 2020 Motie Wassenberg over het intrekken van de dierentuinvergunning van het Dolfinarium
- 8 december 2020 Motie Wassenberg over genoeg capaciteit om iedere melding van vermoede malafide hondenhandel te kunnen controleren
- 8 december 2020 Motie Wassenberg over het verbieden van handel in dieren en het tentoonstellen van dieren via dierenbeurzen en dierenmarkten
- 8 december 2020 Motie Van Raan over een inventariserend onderzoek naar Ecocide
- 3 december 2020 Motie Van Esch over een adequaat wettelijk instrumentarium om vanuit het voorzorgsbeginsel te kunnen handelen
- 15 januari 2021 Vragen Van Raan/Kröger over luchtvaart en corona
- 14 januari 2021 Vragen Wassenberg over het vermalen van vissen bij waterkrachtcentrales
- 13 januari 2021 Vragen Wassenberg en Van Esch over de dreigende slacht van honderdduizenden haaien voor coronavaccins
- 12 januari 2021 Vragen Van Esch en Wassenberg over de sluiting van trimsalons voor dieren
- 21 december 2020 Vragen Wassenberg over het bericht dat de NVWA al maandenlang weigert controles uit te voeren bij foute fokkers
- 16 december 2020 Vragen over een overvol Schiphol
- 20 november 2020 Vragen Ouwehand over de razendsnelle verspreiding van het vogelgriepvirus en de politieke verantwoordelijkheid voor het ontstaan van een nieuwe zoönose in de Nederlandse veehouderij
- 20 november 2020 Vragen Ouwehand over de razendsnelle verspreiding van het vogelgriepvirus over Nederland
- 11 november 2020 Vragen Van Esch over de effecten van een slechte luchtkwaliteit voor herstellende COVID-19 patiënten
- 3 november 2020 Schriftelijke vragen Wassenberg over het bericht dat ontsnapte chimpansees zijn doodgeschoten in Dierenpark Amersfoort
- 12 november 2020 PvdD wil actie voor betere luchtkwaliteit
- 3 november 2020 Tweede Kamer wil importverbod op bont
- 20 oktober 2020 Nertsenfokkerij mogelijk groter gevaar volksgezondheid dan minister beweert
- 16 oktober 2020 Regering komt met plan van aanpak voor corona in de vleesindustrie
- 28 september 2020 PvdD dringt aan op sluiting Dolfinarium na vernietigend rapport
- 22 september 2020 ‘Niet terug naar het oude normaal!’
- 4 september 2020 Verlaag de compensatie voor nertsenfokkers
- 2 september 2020 Geen noodzaak voor ingrijpende corona-app
- 21 augustus 2020 Trek de coronawet zo snel mogelijk in
- 13 augustus 2020 'Ontmoedig onnodige pretvluchten naar risicogebieden'