Dieren­rechten in de Grondwet


Dieren hebben het recht om te leven naar hun aard

Dieren worden vaak slechts als ‘ding’ beschouwd dat ondergeschikt is aan de belangen van de mens. Dieren zijn echter net als mensen individuen en hebben bewustzijn en gevoel. We delen hetzelfde leefgebied, maar toch is er sprake van ernstige rechtsongelijkheid. Zo leiden veel dieren een erbarmelijk leven omdat ze door de mens worden gefokt, verhandeld, gebruikt, verdreven, bejaagd en gedood. Elk jaar sterven in ons land meer dan 600 miljoen dieren na een ellendig leven in de veehouderij, en dat alleen voor economisch kortetermijngewin. De Partij voor de Dieren wil een einde aan de uitbuiting van dieren. We werken aan een samenleving waarin zo min mogelijk dieren worden gebruikt door de mens.

Dieren hebben intrinsieke waarde en verdienen de rechten die hen toekomen. Een drastische herziening van onze relatie met dieren is ook in het belang van mensen zelf. Voor veel van de grote mondiale problemen, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en uitputting van de bodem, geldt dat de veehouderij een van de grootste veroorzakers is. De coronacrisis heeft bovendien laten zien dat onze gezondheid direct gevaar loopt als we dieren blijven zien als dingen die we kunnen vangen of fokken en doden. Corona is een zoönose, een ziekte die is overgeslagen van dier op mens. Wetenschappers waarschuwen dat 75% van alle nieuwe infectieziekten die de gezondheid van de mens bedreigt, een zoönose is en dat die steeds vaker zullen voorkomen als we zoveel dieren blijven fokken en doden in de veehouderij, als we blijven handelen in wilde dieren en we natuur en klimaat onder druk blijven zetten. Zoönosen zoals MRSA, Q-koorts, vogelgriep en Mexicaanse griep toonden al eerder aan: het is ook in ons eigen belang om de exploitatie van dieren een halt toe te roepen. Een veiliger wereld voor dieren is een veiliger wereld voor mensen.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

‘Van achter­hoe­de­ge­vecht naar radicale veran­de­ring’

Prinsjesdag 2023

Esther Ouwehand draagt dit jaar op Prinsjesdag een knalroze overall met een glasheldere boodschap voor zowel de voor- als achterhoede van radicale verandering. Ouwehand rekent met haar outfit af met het gebral van de agrolobby en politieke partijen die willens en wetens hebben gezorgd voor een slechter klimaat en dierenleed. Op de overall van Ouwehand staan drie vaak gehoorde drogredenen: ‘Brandne...

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws