Stop broodfok


Broodfokkers (zo genoemd omdat ze hun brood verdienen het fokken van honden, katten, of andere dieren) fokken zoveel mogelijk dieren, vaak in grote schuren. Om ze via dierenwinkels of via het internet te kunnen verkopen als gezelschapsdieren. De manier waarop de dieren moeten leven in die fokfabrieken is heel slecht. De dieren hebben vaak geen daglicht. En worden niet goed gesocialiseerd (andere dieren of mensen leren kennen). Ze krijgen ook niet de juiste inentingen of medicijnen. Verwaarlozing en mishandeling komt vaker wel voor dan niet. Dieren die ziek zijn, niet de juiste kleur hebben of te oud zijn om nog voor een goede prijs te verkopen, worden door de fokkers afgemaakt. Daar bestaat zelfs een naam voor: culling.

De Partij voor de Dieren wil dat broodfokkers keihard worden aangepakt. Verkoop via internet (Marktplaats, Facebook) moet verboden worden. En er moet veel strenger worden opgetreden tegen illegale praktijken. Vaak kunnen broodfokkers jarenlang hun gang gaan, ondanks signalen van dierenmishandeling of –verwaarlozing.

Het gebrek aan controle vanuit de overheid komt voornamelijk door bezuinigingen. De Partij voor de Dieren wil dat er meer geld beschikbaar komt vanuit de overheid om diergerelateerde criminaliteit, zoals broodfokkers en mishandeling, aan te pakken. Door ons wetsvoorstel kan er nu zelfs een houdverbod worden opgelegd. Nu is het belangrijk dat er mensen komen die hierop gaan controleren.

(Ras)dierfokkerij en identificatie

Het welzijn van dieren in de rasdierfokkerij moet voorop staan. Dit betekent dat fokken op ongezonde uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld platte neuzen) en inteelt strikt verboden moet zijn. Momenteel zijn er weinig regels en controles vanuit de overheid in de gezelschapsdierenfokkerij. Iedereen kan dieren fokken voor de huisdierenhandel.

De Partij voor de Dieren wil dat er vergunningen komen voor fokkers en handelaren, met strenge eisen en regels. Daarmee willen we voorkomen dat jonge dieren te vroeg bij hun moeder worden weggehaald. En we eisen dat huisvesting en verzorging aangepast moeten worden op de natuurlijke behoeften van de dieren. Er moet ook een welzijnskeurmerk komen dat de stamboom vervangt.

Coupeerverbod

Sinds 2001 is het couperen (afknippen of bijsnijden) van staarten en oren bij dieren verboden in Nederland. Voor paarden is het anders. Er moeten strengere regels komen om de deelname van paarden met een gecoupeerde staart aan tentoonstellingen en wedstrijden volledig te verbieden. De Partij voor de Dieren wil dat hier streng op gecontroleerd wordt. Het moet strafbaar worden om dieren te hebben die gecoupeerd zijn.

Preventie van bijtincidenten en malafide Fokkers

De Partij voor de Dieren vindt dat bijtincidenten moeten worden aangepakt door te kijken naar de fokker, eigenaar en het gedrag van de hond. En dus niet eenzijdig naar het ras en de fysieke kenmerken. Zoals ten tijde van de mislukte Regeling Agressieve Dieren (RAD) gebeurde. Het probleem wordt niet opgelost door alle honden van een bepaald ras over één kam te scheren.

Het probleem van bijtincidenten begint al bij de malafide fokker die ouderdieren vooral selecteert op agressie en kracht. Een goede aanpak van bijtincidenten begint bij de aanpak van de broodfok.

Een verplichte cursus voor toekomstige hondeneigenaren kan bijtincidenten voorkomen. En het welzijn van dieren verbeteren en impulsieve aankopen verminderen. De Partij voor de Dieren vindt dat het voorkomen van bijtincidenten een landelijk probleem is. De overheid moet een grotere rol spelen in de aanpak van problemen zoals broodfokkers en illegale puppyhandel. Er moet goede samenwerking komen tussen gemeenten in Nederland en landen in Europa.

Het standpunt Stop broodfok is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer