Strengere regels handel en verkoop dieren


De handel in dieren en dierbenodigdheden is winstgevend. Het aantal verkooppunten groeide de afgelopen jaren sterk. Dieren zijn niet meer alleen te koop bij dierenwinkels of fokkers, maar ook op internet. Konijnen en knaagdieren behoren nu tot het standaardassortiment in tuincentra. Ze staan strategisch opgesteld in glazen kooien op ooghoogte van kinderen, en kosten bijna niets.

Hierdoor worden veel dieren in een opwelling aangeschaft. De Partij voor de Dieren wil de impulsieve aanschaf van dieren beperken door een verplichte bedenktijd. De verkoop op internet (o.a. Marktplaats en Facebook) en in tuincentra moet verboden worden, en dierenwinkels moeten doorverwijzen naar dierenasiels. Op termijn mogen dieren niet meer in dierenwinkels worden verkocht, en dierenbeurzen moeten verdwijnen. Goede informatie over dieren moet verplicht zijn. En er moet een heffing op de verkoop van dieren komen moet een opvangfonds financieren voor opvang en herplaatsing van afgestane dieren.

Dumpen van gezelschapsdieren moet voorkomen worden, vooral rond vakanties. De Partij voor de Dieren pleit voor een Identificatie & Registratieplicht voor katten, vergelijkbaar met de verplichte chip voor honden. Dit helpt eigenaren van vermiste katten terug te vinden, voorkomt diefstal en illegale handel, en moedigt verantwoord bezit aan.

Het standpunt Strengere regels handel en verkoop dieren is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer