Behoud beschermde status van de wolf


De wolf is terug in Nederland. 150 jaar nadat de wolf door de jacht uitgeroeid was in Nederland, is het Nederlandse ecosysteem nu zo ontwikkeld dat de wolf zich hier weer thuis voelt. Dat is geweldig nieuws! Met hulp van de wolf kan het Nederlandse ecosysteem zich op een meer natuurlijke wijze ontwikkelen.

Om de wolven van uitsterven te redden, zijn ze sinds 1982 beschermd in Europa. Op initiatief van de Partij voor de Dieren staat de wolf sinds 2012 op de lijst met beschermde inheemse soorten. Dit betekent dat er niet op de wolf gejaagd mag worden. En niet mag worden gevangen of gedood. De Partij voor de Dieren wil de beschermde status van de wolf behouden. Er moet streng gecontroleerd worden om illegale jacht te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen goede informatie krijgen over de wolf. Vooral mensen die honden hebben en mensen met (klein)vee.

Wolven eten voor meer dan 90% zwakke hoefdieren in het wild, zoals reeën en zwijnen. Hierdoor blijft wintersterfte uit en veranderen hoefdieren hun gedrag. Dit zorgt ervoor dat zeldzame planten kunnen groeien. De dode dieren zijn weer voer voor andere diersoorten, zoals de vos en de das. De aanwezigheid van de wolf zorgt voor de ontwikkeling van het natuurlijke ecosysteem en biodiversiteit in positieve zin.

Het is van belang dat (klein)vee goed wordt beschermd. Een schrikdraadraster om de weide en het kleinvee ’s nachts in de stal houden, zijn goede methoden om de wolf tegen te houden.

Voor mensen ongevaarlijk

Wolven zijn van nature bang voor mensen en zullen mensen juist uit de weg gaan. Uit onderzoek blijkt dat het zeer zeldzaam is dat een wolf een mens aanvalt, en meestal is dit het gevolg van uitlokkend gedrag van de mens.

Het standpunt Behoud beschermde status van de wolf is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer