Dieren­mis­han­deling harder aanpakken


De Partij voor de Dieren wil dat dierenmishandeling en -verwaarlozing hard worden aangepakt. Wie dieren mishandelt, mag geen dieren meer houden. Onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Geweld richting mensen komt vaak voor na mishandeling van dieren. Politie en justitie moeten meer mishandelingen van dieren opsporen en bestraffen. En er moet een speciale officier van justitie komen voor dierenzaken.

Nu worden mishandelingen van dieren niet vaak bestraft en zijn de straffen niet hoog genoeg. Dierenbeulen kunnen lang doorgaan voordat ze worden gestraft. Daarom willen we meer dierenpolitieagenten die de bevoegdheid hebben om mensen die dieren mishandelen op te sporen en te arresteren. Dierenwelzijn moet ook een onderdeel worden van de politieopleiding. De dierenpolitie moet ook kunnen controleren hoe dieren worden behandeld in de veehouderij.

De nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling en -verwaarlozing moet goed worden nageleefd. Als dieren worden mishandeld of verwaarloosd, moeten ze snel worden weggehaald. We willen niet dat deze dieren weer worden doorverkocht of gedood. Nu het eindelijk mogelijk is om dierenbeulen een (levenslang) houdverbod op te leggen, is het van belang dat dit ook echt gebeurt. De mogelijkheid tot het opleggen van een houdverbod wordt onderdeel van de opleiding van rechters en officieren van justitie. Wie gestraft is voor dierenmishandeling of -verwaarlozing, krijgt naast een strengere straf en hogere boete ook een levenslang houdverbod opgelegd. Iemand die in het buitenland een verbod heeft gekregen of vaker is veroordeeld voor dierenmishandeling, mag ook in Nederland geen dieren meer houden.

Mensen die helpen bij huiselijk geweld moeten ook leren herkennen of er dierenmishandeling is. Sinds 2002 vragen we om een Dierenpolitie. Sinds het meldnummer 144 er is, worden er meer meldingen gedaan van dierenmishandeling. Verwaarloosde en mishandelde dieren worden veel vaker bij hun eigenaren weggehaald en daders worden vaker bestraft. We vinden het daarom niet goed dat er minder geld gaat naar de Dierenpolitie. We willen juist dat er alles aan wordt gedaan zodat de Dierenpolitie goed kan blijven werken.

Het standpunt Dierenmishandeling harder aanpakken is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Vragen