Meer maat­re­gelen tegen stal­branden


De Partij voor de Dieren wil strengere regels om de stallen veiliger te maken. We willen onder andere:

  1. Minder dieren per stal
  2. Een verplichte vrije uitloop zodat dieren kunnen vluchten
  3. Verplichte sprinkler- of watermistinstallaties en geen luchtwassers meer

Luchtwassers zijn bedoeld om de lucht in de stal schoner te maken. Maar ze zijn gevaarlijk omdat een brand hierdoor snel door de hele stal kan verspreiden. Een beter idee om de lucht schoner te maken is door minder dieren per stal te houden. Nu zitten er te veel dieren in een stal. Bij een brand zitten de dieren als het ware gevangen.

In de afgelopen 11 jaar zijn meer dan 1,7 miljoen dieren omgekomen bij stalbranden. Het Actieplan stalbranden, dat het aantal stalbranden moest verminderen, is bedacht door de varkenssector zelf. Dat actieplan heeft tot nu toe niet veel geholpen.

In 2018 kwam er eindelijk een tweede Actieplan stalbranden. Maar de beloofde maatregelen zijn nog niet genoeg om de dieren echt te beschermen. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet verplicht om sprinklers en brandmelders in de stallen te plaatsen. Maatregelen die veel dieren kunnen redden.

In januari 2019 deed de Partij voor de Dieren een voorstel tijdens een groot debat over dieren in de veehouderij. Het voorstel ging over strengere regels voor de veiligheid van stallen omdat er geen tijd is voor meer overleg en onderzoek. Maar dit voorstel werd weggestemd door een meerderheid in de Kamer (D66, CDA, VVD, SGP, CU, DENK en FvD stemden tegen). Wij blijven ons inzetten voor strengere regels.

In 2021 heeft de Tweede Kamer ons voorstel voor de Wet Dieren aangenomen. Hiermee is wettelijk vastgelegd dat dieren beter beschermd moeten worden tegen stalbranden en het systeem aangepast moet worden aan dieren en niet andersom.

Het standpunt Meer maatregelen tegen stalbranden is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Vragen