Sluit de slacht­huizen


Zolang slachthuizen nog bestaan moet ervoor gezorgd worden dat dieren zo min mogelijk angst en pijn hebben. Het slachten van dieren mag volgens de wet pas gebeuren nadat de dieren zijn verdoofd (bedwelming). Dit zorgt ervoor dat het dier zo min mogelijk pijn of stress ervaart. In de praktijk ziet er vaak anders uit. Diervriendelijk slachten bestaat niet.

In veel slachthuizen worden dieren met te zwakke stroom verdoofd. En door de enorme snelheid waarop dieren worden geslacht, gebeurt het vaak op een verkeerde manier. Hierdoor lijden veel dieren. Dat moet stoppen! Daarom moet er een belasting komen voor slachthuizen (slachttaks). Voor elk dier dat een slachthuis slacht, moeten ze extra geld betalen.

Strengere regels
Er moeten strengere regels en wetten komen. Zodat dieren beschermd worden voordat ze gedood worden. Manieren van slachten die pijn en angst veroorzaken, zoals CO2-verdoving bij varkens en verdrinking bij kippen, moeten verboden worden. Het verdoven van varkens met CO2 zorgt voor veel stress, pijn en paniek in de laatste momenten in het leven van een varken. Dit is te zien in onderzoek en videobeelden van de Universiteit van Zürich. Varkens in Nood en Wakker Dier brachten deze beelden naar buiten. Bij deze manier van verdoven worden de dieren in groepen in een ‘lift’ geplaatst die naar beneden gaat. Dan komen ze in een gaskelder die is gevuld met koolstofdioxide. De varkens stikken langzaam. Het kan wel een halve minuut duren voordat ze verdoofd zijn.

Een ander manier van verdoven is de elektrische bedwelming. Hiermee krijgen dieren een enorme stroomstoot en zijn ze heel snel verdoofd. Dit voorkomt stress en pijn. Zo zou het eigenlijk moeten. Zo staat het in de wet beschreven. Toch wordt de CO2-methode vaker gebruikt in Nederland. Per jaar worden miljoenen varkens verdoofd met CO2. Want dat is goedkoper. De Partij voor de Dieren vindt dat de regels voor het doden van dieren niet worden gevolgd. Het verdoven met CO2 moet daarom zo snel mogelijk stoppen en verboden worden.

Kippen en eenden worden vaak verdoofd door de waterbadmethode: de dieren worden aan hun poten (ondersteboven) aan haken opgehangen. Het ophangen zorgt vaak al voor verwondingen. Daarna worden ze met hun hoofd door een waterbad gehaald dat onder stroom staat. In veel slachthuizen worden de dieren (omdat het goedkoper is) met te zwakke stroom bedwelmd. Hierdoor worden er elk jaar miljoenen dieren onverdoofd geslacht. Ook dat moet zo snel mogelijk stoppen. En onverdoofd slachten moet verboden worden voor iedereen. Ook als dat vanwege het geloof gebeurt. Daarover lees je hier meer.

Controles en cameratoezicht
Totdat het verbod er is, willen wij dat de overheid zorgt voor meer en strengere controles. Als slachthuizen zich niet aan de regels houden en dieren onnodig pijn of stress hebben dan moeten ze streng gestraft worden. Bijvoorbeeld door het slachthuis te sluiten. En de Partij voor de Dieren wil dat camera's worden opgehangen in alle slachterijen.

Het standpunt Sluit de slachthuizen is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer