Frank Wassenberg


Tweede Kamerlid

Al in zijn vroege jeugd in Zuid-Limburg was Frank (Heer, 1966) gefascineerd door dieren en de natuur. Niet gek dus, dat hij bioloog werd. Daarna ging hij aan de slag bij Bont voor Dieren, Proefdiervrij en de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Als Provinciaal Statenlid in Limburg zorgde hij er in 2015 voor dat Limburg de eerste provincie werd die zich verzette tegen TTIP en CETA.

In het bijzonder zet hij zich in voor:

  • Een wettelijk verbod op het doden van huisdieren. In de Nederlandse wet is het voor eigenaren wel verboden om hun hond of kat te doden, maar niet om bijvoorbeeld cavia’s of hamsters te doden. Pas als bewezen kan worden dat de dieren geleden hebben is de eigenaar strafbaar. In de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit. Frank wil die maas in de wet zo snel mogelijk herstellen, zodat dierenbeulen beter aangepakt kunnen worden.
  • Een houdverbod voor dierenbeulen als zelfstandige straf. Als een dierenbeul dieren ernstig heeft mishandeld en gedood, mag deze na zijn straf gewoon weer dieren houden. Zelfs als de kans op herhaling groot is. Frank blijft er zich de komende tijd voor inzetten om een houdverbod voor dierenbeulen wettelijk goed te regelen, om te voorkomen dat dierenbeulen keer op keer nieuwe slachtoffers maken.
  • Het radicaal wijzigen van het Nederlandse en Europese visserijbeleid. Frank zet zich in voor een vangstverbod voor de kwetsbaarste soorten, zoals paling, kabeljauw en tonijn, en voor het afschaffen van visserijsubsidies. Bovendien wil Frank dat het vissenwelzijn bij de vangst en in kwekerijen wordt gewaarborgd.
  • Het afschaffen van de wrede en vaak nutteloze medische onderzoeken op proefdieren (konijnen, muizen, ratten, honden, apen). Dat bespaart heel veel dierenleed en levert ook nog eens beter onderzoek op, omdat dierproeven steeds vaker weinig tot niets opleveren voor patiënten. Proefdiervrij onderzoek heeft de toekomst.
  • Een einde aan dierentuinen en dolfinaria. De dieren lijden er een miserabel leven en de educatieve waarde is nihil. Deze plekken moeten worden omgevormd tot tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden.

Woonplaats: Maastricht
Tweede Kamerlid sinds: 2017 (en tijdelijk vervangend Kamerlid in 2015 en 2016)
Daarvoor:
Statenlid in Limburg en landelijk bestuurslid
Dossiers: Visserij en mariene biodiversiteit, Proefdieren, Gehouden dieren buiten de landbouw, Houdverbod en Dierenpolitie, Justitie en Veiligheid, Koninkrijksrelaties, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap/Leenstelsel en Vuurwerk

Frank is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 lijstduwer op de lijst van PvdD Maastricht.

Gerelateerd

Partij voor de Dieren presen­teert ontwerp­kan­di­da­ten­lijst Tweede Kamer­ver­kie­zingen 2023

Dit zijn onze 50 kandidaten

De Partij voor de Dieren presenteert de 50 kandidaten voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Op 24 september wordt de lijst voorgedragen aan het congres.

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws