Tweede Kamer maakt einde aan vries­branden van koeien


1 december 2022

Vriesbranden, het merken van koeien met nummers om het dier in de wei te herkennen, wordt definitief verboden in Nederland. Een motie van D66, PvdD en PVV hierover werd vandaag met brede steun aangenomen in de Tweede Kamer.

Sinds 2019 is vriesbranden officieel niet meer toegestaan, maar een vrijstelling zorgt ervoor dat nog 10% van de rundveehouders de methode nog gebruiken. Dit terwijl er diervriendelijkere alternatieven zijn, zoals halsbanden.

Als het aan minister Adema (LNV) ligt, blijft de vrijstelling nog eens 25 jaar gegarandeerd, maar daar wordt nu een stokje voor gestoken. Volgens de indieners wordt er alleen gekeken naar bedrijfsvoering en gemak, en is er te weinig oog voor het welzijn voor het dier. Het verbod zou moeten gaan gelden voor kalfjes geboren na 2024.

Tjeerd de Groot (D66): “Het wordt tijd dat we na jaren praten - al sinds 1996 wordt erover gesproken - eindelijk daad bij het woord voegen en eindelijk een einde maken aan deze dieronvriendelijke en achterhaalde methode.”

Leonie Vestering (Partij voor de Dieren): “De houding van de minister is een veeg teken voor zijn plan om niet met de Kamer maar met de sector nieuwe regels voor dierenwelzijn te schrijven, waaronder over het afbranden van koeienhoorns en het afknippen van tenen van hanen. Hij zal meer rekening moeten houden met de Tweede Kamer, die de lat duidelijk hoger wil leggen.”

Gerelateerd nieuws

35e partij­congres in ‘s-Hertogenbosch

Zondag 20 november werd het 35e congres van de Partij voor de Dieren gehouden in ‘s-Hertogenbosch, er waren 544 leden aanwezi...

Lees verder

Landbouwgrond wordt natuur

De Partij voor de Dieren zet een woudfundingsactie op touw om de achteruitgang van de Nederlandse natuur tegen te gaan. Op mi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief