Kamer: snel verbod op PMSG-hormoon gemaakt uit bloed van zwangere paarden


“Stop met bloedroof drachtige paarden voor productie veeme­dicijn”

16 maart 2022

De Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een Europees verbod komt op vruchtbaarheidsmiddel ‘Pregnant Mare Serum Gonadotropin’ (PMSG), dat wordt gemaakt van het bloed van drachtige paarden. Een meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren om zowel de import als productie van PMSG te stoppen in heel Europa. Eerder vroeg het Europees Parlement ook al om een verbod.

“PMSG is een afschuwelijk middel. Om het te produceren worden paarden keer op keer zwanger gemaakt zodat zij vruchtbaarheidshormonen aanmaken, waarna hun bloed in grote hoeveelheden wordt afgetapt. Om het productieproces te versnellen worden de veulens vaak geaborteerd. Dit soort praktijken kunnen absoluut niet door de beugel. De Tweede Kamer heeft met deze motie duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering de productie en import van PMSG zo snel mogelijk moet stoppen”, zegt Partij voor de Dieren Kamerlid Frank Wassenberg. Dierenbeschermingsorganisatie Tierschutzbund Zürich maakte herhaaldelijk beelden van zwakke en uitgemergelde paarden op Zuid-Amerikaanse en IJslandse bloedboerderijen.

Nederland

PMSG wordt ingezet als vruchtbaarheidsmiddel in de Nederlandse veehouderij bij het fokken van varkens, koeien, schapen, konijnen en paarden. Wassenberg: “Het gebruik van PMSG bij het fokken van dieren in de Nederlandse veehouderij, kan niet los worden gezien van de paarden die levend van hun bloed worden beroofd om dit hormoon te verkrijgen.”

Europa

Ook het Europees Parlement wil een verbod op PMSG. Het steunde in oktober een voorstel van Europarlementariër Anja Hazekamp om zowel de import als de productie te stoppen in Europa. “Drachtige paarden beroven van hun bloed om varkens sneller te bevruchten voor vleesproductie; dat kan en mag geen onderdeel zijn van ons voedselsysteem. Het is bemoedigend dat na het Europees Parlement ook steeds meer EU-landen duidelijk maken dat deze horrorpraktijken op bloedboerderijen zo snel mogelijk moeten stoppen," aldus Hazekamp.

---
Meer informatie: