‘Maak vaart met aanpak impuls­aankoop huis­dieren’


3 augustus 2023

De Partij voor de Dieren maant demissionair LNV-minister Adema vaart te maken met het tegengaan van impulsaankopen van huisdieren. Dit naar aanleiding van de noodkreet van asiels die te kampen hebben met een explosie van gedumpte huisdieren. Ook vindt de PvdD dat er steun moet komen voor deze asiels, die het water aan de lippen hebben staan.

Een groot deel van de dieren die asiels nu binnenkrijgen zijn gekocht in coronatijd, toen de baasjes veel thuis waren en uiteenzaamheid een huisdier kochten. Die worden nu massaal gedumpt. “Een deel van het leed van deze coronapups hadden we kunnen voorkomen met een verplichte bedenktijd zodat mensen goed moeten nadenken over de consequenties van de aanschaf van een huisdier”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

Hij heeft Kamervragen gesteld aan de minister van LNV en wijst daarbij op zijn aangenomen voorstel waarmee de Tweede Kamer het kabinet de opdracht gaf gedegen onderzoek te doen naar het terugdringen van impulsaankopen van dieren. “De minister heeft dit onderzoek nooit uitgezet, zoals een grote Kamermeerderheid dat wilde. Er is alleen een onderzoek ingesteld naar de beweegredenen van mensen om een platsnuitige hond aan te schaffen. Prima om dat ook uit te zoeken, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een onderzoek naar hoe een verplichte bedenktijd voor de aanschaf van huisdieren het aantal impulsaankopen kan terugdringen”, benadrukt Wassenberg, die de minister oproept alsnog de aangenomen motie goed uit te voeren.

Broodfok
Daarnaast pleit de Partij voor de Dieren voor een harde aanpak van de broodfok en de online verkoopkanalen. “Er moet een verkoopverbod van dieren via Facebook en Marktplaats komen, want dat zijn de platformen waar broodfokkers volop actief zijn”, zegt Wassenberg. “Je bestelt daar net zo gemakkelijk een dier als een pak keukenrollen. Je kijkt een beetje rond op internet, kiest een dier en haalt het op. Allemaal stockfoto’s, allemaal gezellige gezinnen waar de pups worden geboren, en waar de goedmoedige eigenaar een leuk nieuw baasje voor de pups zoekt. In werkelijkheid zijn het grauwe fokschuren, vaak in voormalige Oostbloklanden. Ordinaire broodfok, waar niet het welzijn van het dier, maar de winst centraal staat. En waar de overheid zo goed als niets aan doet. Ook met deze aanpak moet de demissionair minister nu echt vaart gaan maken.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren hekelt haastige stemming glyfosaat en wil verbod

De Partij voor de Dieren roept demissionair minister Adema met klem op om in Brussel tegen de nieuwe toelating van landbouwgi...

Lees verder

‘Stop met levensgevaarlijke gierkelders onder stalvloeren’

De Partij voor de Dieren wil dat de minister een einde maakt aan diepe mestkelders onder stalvloeren en dat er gecontroleerd ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief