Levenslang houd­verbod voor dieren­beulen


"Eindelijk kunnen we dieren beter beschermen"

16 mei 2023

Een levenslang houdverbod bij ernstige dierenmishandeling, hogere maximumstraffen voor dierenbeulen en een verbod op het zelf doden van huisdieren. De Partij voor de Dieren heeft drie grote doorbraken bereikt bij het debat over de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing. “Eindelijk, eindelijk, eindelijk kunnen we dieren beter beschermen tegen dierenbeulen en horrorfokkers. Daar hebben we jaren hard voor geknokt”, aldus een opgetogen PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.

“Dierenmishandeling kan niet stevig genoeg worden aangepakt. De wetgeving bood onvoldoende mogelijkheden daartoe, maar dat hebben we vandaag veranderd”, vervolgt Wassenberg. Met de aangenomen wetswijzigingen kan een rechter straks een levenslang houdverbod en gebiedsverbod opleggen. “Dan moet je denken aan daders die zich schuldig hebben gemaakt aan puur sadisme of aan marteling van dieren. Of daders die op gruwelijke wijze dieren hebben omgebracht, of die grote aantallen dieren langdurig, systematisch en ernstig hebben verwaarloosd. Recidivisten. Tegen deze daders moeten dieren echt in bescherming genomen worden, levenslang, omdat de kans op herhaling heel groot is en het leed niet te overzien”, aldus Wassenberg.

Zwaardere straffen
Ook kunnen dierenbeulen straks hogere straffen opgelegd krijgen bij dierenmishandeling en -verwaarlozing. De maximum gevangenisstraf voor ernstige delicten gaat van drie naar vijf jaar en voor minder ernstige delicten van zes maanden naar één jaar. Ook de geldboete gaat in beide gevallen omhoog. Wassenberg: “Het kan niet zo zijn dat een eenvoudige diefstal zwaarder kan worden bestraft dan het mishandelen en doden van een dier.” De hogere straffen zijn van toepassing op zowel particuliere als bedrijfsmatige houders van dieren.

Zelf doden van huisdier verboden
De derde aangenomen wijziging op de wet regelt dat het verboden wordt om gehouden zoogdieren zelf te doden. Voor honden, katten en ganzen was dat al verboden en dat gaat nu dus gelden voor andere als huisdier gehouden zoogdieren. “Het is niet uit te leggen dat het momenteel wel mogelijk is een dierenbeul te vervolgen die een nest jonge hondjes in een met stenen verzwaarde sporttas de sloot ingooit, maar niet wanneer ditzelfde gebeurt met een nest jonge cavia’s”, licht Wassenberg de noodzaak van zijn wetswijziging toe. In de huidige situatie kan justitie alleen optreden als bewezen kan worden dat een dier bij het doden heeft geleden. “Die bewijslast is voor de politie veel te ingewikkeld en tijdrovend, waardoor daders in de praktijk vrijwel nooit kunnen worden vervolgd, zelfs niet als ze in beeld zijn bij de politie. Dierenbeulen ontlopen zo vaak veel te gemakkelijk hun straf.”
De wetswijziging is bovendien noodzakelijk om te voorkomen dat fokkers van gezelschapsdieren gezonde dieren als cavia’s, hamsters of konijnen doden, omdat de dieren niet de gewenste kleur of geslacht hebben. Iets wat onder de huidige wet gangbare praktijk is.

“Dieren zijn geen dingen, maar wezens met gevoel”, zegt Wassenberg. “Het zijn extra kwetsbare slachtoffers die zichzelf niet kunnen beschermen. Daarom is het aan ons, aan de Tweede Kamer als medewetgever, om de rechter de mogelijkheid te bieden om die dieren beter te beschermen.”

Gerelateerd nieuws

'Journalisten weren bij vergassen van kippen in strijd met persvrijheid'

Esther Ouwehand vindt dat de persvrijheid in het geding is als fotojournalisten geen toestemming krijgen beelden te maken van...

Lees verder

'Stop nu met fossiele subsidies en bespaar minstens 11 miljard'

De Partij voor de Dieren reikt het kabinet een pakket voorstellen aan om nú te beginnen met het afschaffen van fossiele subsi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief