Groot succes! Houd­verbod voor dieren­beulen wordt verdubbeld naar maximaal twintig jaar


13 mei 2022

De ergste dierenbeulen mogen straks maximaal twintig jaar geen dieren meer houden. Dat wil het kabinet naar aanleiding van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en de PVV. Op dit moment kunnen rechters alleen een 'houdverbod' opleggen dat automatisch vervalt als dierenbeulen hun boete hebben betaald of hun straf hebben uitgezeten.

De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar oprichting voor een levenslang houdverbod voor mensen die herhaaldelijk hebben laten zien niet fatsoenlijk met dieren om te kunnen gaan. “Een houdverbod van maximaal twintig jaar is een flinke stap in de goede richting,” aldus Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. Hij heeft vorig jaar voorgesteld de nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling zo aan te passen dat mensen die herhaaldelijk in de fout gaan een levenslang houdverbod kan worden opgelegd. “Het kabinet heeft nu besloten daar in ieder geval 20 jaar van te maken, dat is fantastisch nieuws. Rechters kunnen dieren zo beter beschermen tegen grote dierenbeulen. Wij blijven uiteraard pleiten voor een levenslang houdverbod voor de ergste gevallen.”

De discussie laaide vorig jaar opnieuw op toen de rechter besloot dat een man die zijn hond gruwelijk had mishandeld en levend begroef na een proeftijd van drie jaar een nieuwe hond mocht aanschaffen. “Dit is wat de Partij voor de Dieren betreft een typisch voorbeeld van wat er mis is met de huidige wet. Al zou een rechter het willen, hij kan op dit moment nog geen houdverbod als een zelfstandige straf opleggen, omdat de wet dat niet mogelijk maakt. Een maximaal houdverbod van twintig jaar betekent dat iemand al die tijd geen huisdier of andere dieren mag houden. Daarmee kan veel dierenleed worden voorkomen” zegt Wassenberg. Daarnaast wil de Partij voor de Dieren dat het toezicht wordt verbeterd, zodat daders snel gepakt worden.

Frank Wassenberg zal er volgende week in de Tweede Kamer voor pleiten het wetsvoorstel zo snel mogelijk te behandelen. Het wetsvoorstel kan in ieder geval op brede steun in de Kamer rekenen. Wassenberg hoopt dat de politieke partijen die vorig jaar voor zijn motie voor een levenslang houdverbod stemden, nu ook de wetswijziging zullen steunen.

Bekijk hier wat de Partij voor de Dieren nog meer wil veranderen in de nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: 'stimuleer gebruik wasbare luiers'

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het debat over de circulaire economie gepleit voor stimulering van het gebruik van was...

Lees verder

Kamer: overal cameratoezicht in slachthuizen

De Tweede Kamer wil dat het cameratoezicht in slachthuizen toeneemt. Een voorstel van de Partij voor de Dieren hiertoe werd a...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief