Zet in op bestrijden coronacrisis én voorkom nieuwe uitbraken
Het coronavirus COVID-19 is een zogeheten zoönose: een infectieziekte die kan overgaan van dieren op de mens. In dit geval is dat naar alle waarschijnlijkheid gebeurd op een markt waar wilde dieren werden verhandeld en gedood. Het overslaan van het virus heeft een wereldwijde epidemie met vele dodelijke slachtoffers als gevolg. De crisis die hieruit voortvloeit raakt iedereen. Onzekerheden en zorgen over gezondheid, veiligheid, voedsel en inkomen vragen om solidariteit en effectieve maatregelen. Dat betekent dat we er alles aan moeten doen om de verspreiding van het virus te beperken en de zorg bereikbaar te houden voor wie zorg nodig heeft, met de beste kennis die er is. Daarbij moeten we varen op de kennis van experts en wetenschappers. Voor de Partij voor de Dieren is het van groot belang dat de maatregelen van het Kabinet in lijn zijn met adviezen van zowel nationale als internationale deskundigen, waaronder de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Houd de zorg beschikbaar
Er moet alles aan gedaan worden om de verspreiding van het coronavirus te beperken en zorg beschikbaar te houden. Hiervoor is het noodzakelijk om in te zetten op het verminderen van het aantal ziektegevallen, om zo onder de kritische grens te kunnen blijven van wat onze zorg aankan. Het is belangrijk dat zowel mensen die getroffen zijn door het coronavirus, maar ook de mensen die om andere redenen zorg en behandeling nodig hebben deze kunnen krijgen. Zorg- en hulpverleners moeten hun werk veilig kunnen blijven uitvoeren; het Kabinet moet zich maximaal inspannen om te voorzien in voldoende beschermende materialen, waaronder beschermende kleding en mondkapjes.
Om zorg voor dieren ook toegankelijk te houden, wil de Partij voor de Dieren dat dierenartsen, dierenverzorgers en dierenambulancepersoneel toegevoegd worden aan de lijst van vitale beroepen waardoor hun kinderen opgevangen kunnen worden in perioden waarin scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn.
Voorkom nieuwe zoönose-uitbraken
Naast het nemen van maatregelen om de huidige coronapandemie te bestrijden, wil de Partij voor de Dieren dat het Kabinet inzet op het voorkomen van nieuwe uitbraken van dierziekten. Niet alleen de handel en consumptie van wilde dieren vormen een belangrijk risico voor de uitbraak van nieuwe zoönosen (op de mens overdraagbare dierziekten). Tal van vooraanstaande (Nederlandse) virologen wijzen nadrukkelijk naar de vee-industrie als een van de grootste risico’s die er voor de (wereldwijde) volksgezondheid zijn. Driekwart van de nieuwe infectieziekten is immers afkomstig van dieren, waaronder Ebola, MERS, de Mexicaanse griep (varkensgriep), HIV, SARS, Q-Koorts, ESBL, MRSA, TBC en nu dit coronavirus COVID-19.
Om mens en dier te beschermen moet de wijze waarop we met dieren omgaan drastisch veranderen. Nederland zal, als meest vee-dichte land ter wereld, een voortrekkersrol moeten nemen om dat risico te minimaliseren. Het huidige veehouderijsysteem - waarin niet het welzijn van dieren maar maximale productie voorop staat - werkt dierziekten in de hand. Ook daarom wil de Partij voor de Dieren dat er een einde komt aan de bio-industrie en dat het aantal dieren in de veehouderij met 70% wordt verminderd.
Daarbij zorgt de grootschalige en wereldwijde ontbossing ervoor dat dieren die hun leefgebied hadden in die bossen en mogelijk zoönosen bij zich dragen op zoek moeten naar andere leefgebieden. Vaak zal dat zijn in gebieden waar ook mensen leven. Om de ontbossing een halt toe te roepen moet er een importverbod komen op producten afkomstig uit gebieden waar de natuur recent heeft moeten wijken voor landbouwgrond, zoals palmolie en soja voor veevoer. Ook moet de handel en consumptie van wilde dieren onmiddellijk worden verboden. De rol van de financiële wereld, die een groot belang heeft deze praktijken in stand te houden, moet ontmaskerd en aangepakt worden.
Lees meer over:
- Noodwet
- Veehouderij
- Noodzakelijke zorg door dierenartsen, dierverzorgers en dierenambulancepersoneel
- Economische gevolgen
- Dierproeven
Noodwet
De corona-noodwet verontrust de Partij voor de Dieren, met name het regeren per decreet. Er is onvoldoende onderbouwd waarom dat nog nodig is in deze fase, waarin we zicht hebben op het virus en voorbereid zijn om een tweede golf te bestrijden.
Daarnaast lijkt het dat volksvertegenwoordigers, zowel nationaal als lokaal, met deze wet in zekere zin buitenspel worden gezet. Dat kan niet het geval zijn. Voor de Partij voor de Dieren zijn onze grondrechten een groot goed. Nu de acute crisis enigszins onder controle lijkt moet alles erop gericht zijn om de beperkingen van onze grondrechten op te heffen.
De Partij voor de Dieren buigt zich op dit moment over de noodwet,
die behandeld zal worden na het zomerreces, en we zullen ons inzetten
voor een transparant en democratisch proces rondom de coronamaatregelen.
Eerder is er gestemd over de behandeling van de noodwet onder
het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Partij voor de Dieren
heeft hiermee ingestemd. Deze stemming heeft echter niets te maken met
voor of tegen de spoedwetgeving zijn. Het houdt in dat de
verantwoordelijkheid voor deze wet hoofdzakelijk ligt bij de Kamerleden
die gaan over Justitie en Veiligheid, in plaats van bij de Kamerleden
die gaan over Volksgezondheid. Daar hebben we mee ingestemd, omdat de
noodwet veel verder gaat dan alleen volksgezondheid.
Veehouderij
Het coronavirus en de maatregelen die genomen worden om verdere
verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben ook gevolgen voor de
talloze dieren in de veehouderij. Problemen die ontstaan in de
slachterijen, stallen of tijdens het transport mogen niet verergeren als gevolg van de coronacrisis. De Partij voor de Dieren wil
daarom een onmiddellijke stop op internationale diertransporten om zo
ernstig aanvullend dierenleed door langere reistijden wegens striktere
grenscontroles en gesloten grenzen te voorkomen.
Onder normale omstandigheden zorgt de grote druk op het slachtproces
al regelmatig voor ernstige misstanden in slachthuizen en gevaren voor
de voedselveiligheid. Extra druk op het slachtproces door het uitvallen
van slachthuispersoneel en verminderd toezicht wegens uitval bij de
Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector en de NVWA is onacceptabel. Hoe
minder toezichthouders in deze situatie worden ingezet, hoe
groter de risico’s voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. De Partij
voor de Dieren wil dan ook dat zowel het slachten als het fokken van dieren fors wordt beperkt. Dit laatste om te voorkomen dat stallen nog
verder vol komen te staan met dieren, doordat de volgende lichting
dieren al is geboren of uit het ei is gekropen. Ook tijdens de
coronacrisis mogen er geen risico’s genomen worden ten aanzien van
dierenwelzijn en voedselveiligheid.
Noodzakelijke zorg door dierenartsen, dierverzorgers en dierenambulancepersoneel
Dieren hebben ook tijdens de coronacrisis medische hulp en verzorging nodig. Dierverzorgers vervullen een onmisbare rol in het voorzien van deze eerste levensbehoeften van dieren in onder andere asielen, (wild)opvangcentra en pensions. Dierenartsen en dierenambulancepersoneel bieden noodzakelijke medische hulp aan gewonde of zieke dieren. Helaas kampt deze beroepsgroep door de coronamaatregelen met personele tekorten. De Partij voor de Dieren wil daarom dat dierenartsen, dierverzorgers en dierenambulancepersoneel worden toegevoegd aan de lijst ‘vitale beroepen’. Ook moet de regering in overleg met dierenorganisaties bekijken wat nog meer gedaan kan worden om te waarborgen dat de zorg voor dieren tijdens de coronacrisis niet in gevaar komt.
Economische gevolgen
De coronapandemie brengt ook grootschalige economische gevolgen met zich mee. Er moet bij het bestrijden van de economische gevolgen van de coronacrisis altijd oog blijven voor individuen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Maar corona is niet de enige crisis waar we ons mee geconfronteerd zien. Wereldwijd geldt een algehele crisis, een overlevingscrisis die draait om het duurzaam omgaan met ons klimaat en de natuur. Het bieden van economische steun aan bedrijven die gebukt gaan onder de coronacrisis kan niet los gezien worden van al die andere uitdagingen waar we voor staan in de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis. Terug naar 'business as usual' is onacceptabel omdat dit in de eerste plaats al onhoudbaar was.
Vanuit dit licht moeten herstelmaatregelen gericht zijn op het bouwen aan een economisch systeem dat uitgaat van de ontwikkeling en bescherming van kwetsbare waarden in plaats van groei en kortetermijnbelangen. Steunpakketten moeten zorgen dat mensen worden geholpen die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. Aan steun voor bedrijven moeten voorwaarden worden gesteld. Steun aan bedrijven in de fossiele sector, zoals luchtvaartmaatschappijen, oliebedrijven en luchthavens, kan bijvoorbeeld alleen worden gegeven als die steun in het teken staat van de noodzakelijke afbouw van die sector en de ondersteuning van degenen die ander werk zoeken. Steun aan de landbouw zal gepaard moeten gaan met (permanente) afbouw van het aantal dieren dat wordt gefokt, gebruikt en gedood voor vlees, zuivel en eieren. Bedrijven die hun winst aan de aandeelhouders geven, maar hun risico afwentelen op de samenleving, worden niet met publieke middelen gered; deze les uit de vorige economische crisis moet in deze crisis worden meegenomen.
Dierproeven
De Partij voor de Dieren wil dat het Kabinet bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus veel meer inzet op innovatieve onderzoeksmethoden zonder proefdieren. Zo kan de coronacrisis een flinke stap zijn op weg naar een proefdiervrije toekomst waarin vaccins en geneesmiddelen sneller ontwikkeld worden.
Dierproeven veroorzaken veel dierenleed en leveren maar weinig kennis op over het ziekteverloop en het genezingsproces van mensen. Slechts 15 procent van alle dierproeven voor nieuwe medicijnen is geschikt voor gebruik bij mensen. Toch steekt de overheid ieder jaar vele honderden miljoenen euro’s subsidie in onderzoeken met proefdieren. Minder dan één procent van dit onderzoeksbudget gaat naar nieuwe proefdiervrije onderzoeksmodellen. Het grootschalige gebruik van proefdieren voor het ontwikkelen van een vaccin tegen corona is dan ook het gevolg van jarenlang nauwelijks investeren in geschikte alternatieven.
De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet het proefdierenbudget gefaseerd afbouwt, en het budget voor proefdierenonderzoek geleidelijk overhevelt naar proefdiervrije onderzoeksmethoden met betere resultaten. Daarnaast moet onderzoeksinformatie verplicht gedeeld worden, zodat dubbelonderzoek wordt voorkomen en er minder gebruik wordt gemaakt van proefdieren.
Het standpunt Zet in op bestrijden coronacrisis én voorkom nieuwe uitbraken is onderdeel van: Werk en inkomen Economie en bedrijfsleven Zorgverlening Bescherming van natuur, behoud van biodiversiteit Vee-industrie afschaffen Fok en handel in dieren Wonen, zorg, onderwijs en cultuur Gezonde landbouw en duurzaam voedsel Economie: Je geld of je leven?
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 8 januari 2021 Bijdrage Van Raan over verplichte coronatesten voor reizigers
- 5 januari 2021 Bijdrage Van Esch aan coronadebat
- 21 december 2020 Bijdrage aan SO over Ontwikkelingen m.b.t. Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk
- 17 december 2020 Bijdrage Wassenberg aan debat vaccinatie tegen het coronavirus niet meer in 2020
- 15 december 2020 Bijdrage Ouwehand aan coronadebat
- 10 december 2020 Inbreng Van Esch bij de Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 ten behoeve van de verkiezingen
- 9 december 2020 Bijdrage Van Esch aan coronadebat
- 1 december 2020 Bijdrage Van Esch aan begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 25 november 2020 Bijdrage Van Raan over vliegveiligheid
- 24 november 2020 Bijdrage Van Esch aan debat over de mondkapjesplicht
- 7 januari 2021 Motie Van Raan/Van Esch over een tijdelijk vliegverbod voor niet-noodzakelijke reizen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een adequaat wettelijk instrumentarium om tijdig te kunnen ingrijpen bij dreiging van zoönosen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een tijdelijk vliegverbod instellen
- 15 december 2020 Motie Ouwehand over een solidariteitsbelasting voor grote internetwinkels die ten goede komt aan lokale/kleine winkeliers
- 3 december 2020 Motie Van Esch over een adequaat wettelijk instrumentarium om vanuit het voorzorgsbeginsel te kunnen handelen
- 26 november 2020 Motie Ouwehand over een jachtverbod voor heel Nederland
- 26 november 2020 Motie Van Raan: onderzoek of verlaging, vrij- of nulstelling btw-tarief de culturele en creatieve sector kan steunen
- 25 november 2020 Motie Van Esch c.s. over het niet invoeren van de mondkapjesplicht
- 19 november 2020 Motie Van Esch en Van Raan over vakantiereizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk ontmoedigen
- 11 november 2020 Motie over uiterlijk eind november een verbod op het bedrijfsmatig houden van nertsen
- 15 januari 2021 Vragen Van Raan/Kröger over luchtvaart en corona
- 13 januari 2021 Vragen Wassenberg en Van Esch over de dreigende slacht van honderdduizenden haaien voor coronavaccins
- 16 december 2020 Vragen over een overvol Schiphol
- 20 november 2020 Vragen Ouwehand over de razendsnelle verspreiding van het vogelgriepvirus en de politieke verantwoordelijkheid voor het ontstaan van een nieuwe zoönose in de Nederlandse veehouderij
- 20 november 2020 Vragen Ouwehand over de razendsnelle verspreiding van het vogelgriepvirus over Nederland
- 11 november 2020 Vragen Van Esch over de effecten van een slechte luchtkwaliteit voor herstellende COVID-19 patiënten
- 16 oktober 2020 Vragen Ouwehand over de waarschuwing dat de gemuteerde varianten van het coronavirus die rondgaan in de nertsenfokkerij, ongevoelig zijn voor de ontwikkelde vaccins
- 25 september 2020 Vragen Ouwehand over de nog altijd voortdurende dreiging van het coronavirus in de vleesindustrie
- 28 augustus 2020 Vragen over de teststraat op Schiphol
- 19 augustus 2020 Vragen Van Esch/Van Raan over het actief ontmoedigen van onnodige reizen naar risicogebieden
- 12 november 2020 PvdD wil actie voor betere luchtkwaliteit
- 3 november 2020 Tweede Kamer wil importverbod op bont
- 20 oktober 2020 Nertsenfokkerij mogelijk groter gevaar volksgezondheid dan minister beweert
- 16 oktober 2020 Regering komt met plan van aanpak voor corona in de vleesindustrie
- 22 september 2020 ‘Niet terug naar het oude normaal!’
- 4 september 2020 Verlaag de compensatie voor nertsenfokkers
- 2 september 2020 Geen noodzaak voor ingrijpende corona-app
- 21 augustus 2020 Trek de coronawet zo snel mogelijk in
- 13 augustus 2020 'Ontmoedig onnodige pretvluchten naar risicogebieden'
- 23 juli 2020 Bescherm omwonenden tegen luchtvervuiling uit intensieve veehouderij