PvdD: sluit slach­terij Vion Boxtel


Bijna 100 coro­na­be­smet­tingen in één slachthuis

26 maart 2021

De Partij voor de Dieren wil dat slachterij Vion in Boxtel zo snel mogelijk gesloten wordt en heeft daarop aangedrongen in schriftelijke vragen. Afgelopen woensdag maakte minister Van Ark (Medische Zorg) bekend dat er in enkele weken tijd bijna honderd coronabesmettingen zijn aangetroffen bij medewerkers van deze slachterij. PvdD Kamerlid Eva Van Esch: “Bijna honderd besmettingen op één werkplek is ongekend, het is een brandhaard en een gevaar voor de volksgezondheid. Het is onbegrijpelijk dat de minister niet ingrijpt. Dit slachthuis moet zo snel mogelijk tijdelijk stilgelegd worden om meer besmettingen te voorkomen.”

Van Esch wees de minister tijdens het coronadebat op signalen dat het aantal coronabesmettingen bij verschillende slachthuizen weer flink stijgt. De minister bevestigde dit en kwam vervolgens met alarmerende cijfers. Ze vond het echter niet nodig om over te gaan tot maatregelen. De Partij voor de Dieren heeft nu in schriftelijke vragen de minister opgeroepen de slachterij te sluiten.

In de eerste coronagolf, vorig jaar mei, werd een aantal slachthuizen tijdelijk stilgelegd vanwege coronabesmettingen onder medewerkers. Zo werd Van Rooij Meat in Helmond stilgelegd toen er 21 besmettingen werden ontdekt. Er ontstond ophef omdat Vion Boxtel toen niet werd gesloten, terwijl daar 27 besmettingen waren ontdekt. Van Esch: “Op het moment dat er een inspecteur naast staat, houdt iedereen zich netjes aan de regels. Maar we krijgen veel signalen dat het er in de dagelijkse praktijk heel anders aan toe gaat. Mondkapjes worden niet meer altijd gedragen, medewerkers komen veel te dicht bij elkaar in de kantine, in de loopgangen. Rookruimtes en busjes zijn te vol. Keuringsmedewerkers moeten nog altijd diensten draaien bij wel drie verschillende slachthuizen per week. Medewerkers en daardoor ook hun gezinsleden, lopen grote risico’s. Dit kan niet worden afgedaan met de constatering dat het aantal besmettingen nu eenmaal in heel Nederland oploopt.”

Lees de vragen hier.

Gerelateerd nieuws

Vernietigend rapport over stalbranden: geld belangrijker dan bescherming dieren

Vandaag verscheen een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van stalbranden. Hierin conc...

Lees verder

CO2-opslag onder de grond buitenproportioneel veel gesubsidieerd

Van het totaal beschikbare budget voor de energietransitie gaat een fors deel naar ondergrondse CO2-opslag. CO2 opslaan onder...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief