Tweede Kamer wil import­verbod op bont


Voorstel Esther Ouwehand aange­nomen

3 november 2020

Het kabinet moet zich sterk maken voor een importverbod op bont en bontproducten. Dit dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren.

In de bontfokkerij zijn mutaties van het coronavirus ontstaan die volgens het Deense RIVM mogelijk ongevoelig zijn voor de vaccins die nu worden ontwikkeld. De fok van wasbeerhonden in China zou volgens virologen bovendien de ontbrekende schakel kunnen zijn geweest bij het overspringen van het virus van dier op mens. In Nederland worden massaal wasbeerhondenvachten geïmporteerd en verkocht als bontkragen op winterjassen. Hierdoor werkt Nederland actief mee aan het in stand houden van een industrie die een groot gevaar vormt voor de volksgezondheid.

“Het wordt hoog tijd dat we een punt zetten achter de import van bont in Nederland. De bontkragen worden zo goedkoop aangeboden, dat veel mensen er niet eens bij stilstaan dat de bontkraag van hun jas echt afkomstig is van een dier,” zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand. “Wasbeerhonden in China worden verschrikkelijk behandeld en gedood. Nu blijkt ook nog eens dat deze dieren mogelijk een essentiële rol hebben gespeeld bij het overspringen van het coronavirus van dieren op mensen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en stoppen met de import van dit gruwelijke coronabont.”

Lees de motie hier.

Gerelateerd nieuws

Tijdelijk vuurwerkverbod om Eerste Hulp te ontlasten

Partij voor de Dieren en GroenLinks willen een tijdelijk verkoopverbod op nagenoeg alle vuurwerk (categorie F2, F3, F4). De p...

Lees verder

Kamer wil jachtverbod op hazen en konijnen

Een Kamermeerderheid wil dat de minister met spoed een jachtverbod op hazen en konijnen instelt nu deze dieren op de Rode Lij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief