PvdD wil actie voor betere lucht­kwa­liteit


Van Esch: ‘Leg houtstook aan banden’

12 november 2020

Steeds meer onderzoek bevestigt dat er een verband bestaat tussen een slechte luchtkwaliteit en de ernst van de klachten bij COVID-19 patiënten. Herstellende coronapatiënten ondervinden blijvende gezondheidsklachten als gevolg van luchtvervuiling, vaak door houtstook in de buurt. “Het kabinet móet nu actie ondernemen om de houtstook aan banden te leggen”, vindt PvdD-Kamerlid Eva van Esch, die Kamervragen heeft gesteld.

Er komen steeds meer signalen binnen dat mensen die herstellen of hersteld zijn van het coronavirus, gezondheidsklachten ondervinden wanneer ze geconfronteerd worden met een slechte luchtkwaliteit. Een deel van deze signalen ging specifiek over de gezondheidsproblemen door houtkachels. Van Esch: “Ik heb indringende verhalen gehoord van mensen die al maanden herstellende zijn van het coronavirus en merken dat hun gezondheidsklachten verergeren als er in de buurt hout gestookt wordt. Deze verhalen waren voor mij aanleiding om weer op de trom te roffelen. Het ontbreekt al jarenlang aan daadkrachtig beleid bij het kabinet om de luchtkwaliteit te verbeteren, terwijl er ook vóór corona al mensen ziek werden van de uitstoot van houtkachels.”


De Partij voor de Dieren wil dan ook dat de minister van VWS snelle stappen maakt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Niet alleen ter algemene preventie van ziekte en sterfte, maar ook voor het toenemende aantal herstellende COVID-patiënten moeten we snel de luchtkwaliteit verbeteren. Het aanpakken van houtstook is daarbij de snelste en meest effectieve route. Klik hier voor de Kamervragen die gesteld zijn.


Gerelateerd nieuws

Kamer wil jachtverbod op hazen en konijnen

Een Kamermeerderheid wil dat de minister met spoed een jachtverbod op hazen en konijnen instelt nu deze dieren op de Rode Lij...

Lees verder

PvdD-voorstel aangenomen: kabinet onderzoekt plastictaks

Het kabinet gaat onderzoeken of er een nationale heffing mogelijk is op het gebruik van nieuw plastic door fabrikanten. Dit n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief