PvdD vraagt minister om directe sluiting vogel­griep­be­drijven


21 februari 2021

In Rusland zijn zeker 7 personen in de pluimveehouderij besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Het is de eerste keer dat virusvariant H5N8 van dier op mens is overgesprongen. Ook in Nederland waart hetzelfde virus rondt in kippenstallen. In Brabant werden deze week nog 130.000 kippen vergast nadat vogelgriepbesmetting werd geconstateerd. Wat de Partij voor de Dieren betreft, worden deze stallen niet opnieuw gevuld met dieren. Partijleider Esther Ouwehand stelde hierover vandaag Kamervragen aan de minister van Volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren vraagt de minister tevens om een stop op de export van broedeieren (bevruchte eieren waar kuikens uit komen die worden gebruikt als ouderdieren voor de vleeskuiken- of leghennensector), om de risico’s op een nieuwe pandemie te voorkomen. Nederland heeft immers een groot aandeel in het in de been houden van de pluimveehouderij, in onder andere Rusland. Zo exporteerde Nederland in 2019 honderden miljoenen broedeieren naar Rusland, terwijl Rusland met grote uitbraken van hoog pathogene vogelgriep te maken had.

Anna Popova, hoofd van de Russische gezondheidsdienst Rospotrebnadzor, waarschuwt dat het een kwestie van tijd is tot het virus zodanig verder muteert dat het niet alleen van dier-op-mens besmettelijk is, maar ook van mens-op-mens. De Partij voor de Dieren wil dat de minister van Volksgezondheid vanuit het voorzorgsprincipe maatregelen treft, zoals het sluiten van besmette kippenstallen, het verlagen van het aantal dieren in de (pluim)veehouderij en een stop op de export van broedeieren, om te voorkomen dat er nieuwe, voor de mens gevaarlijke, infectieziekten ontstaan.

Lees de vragen hier.

Gerelateerd nieuws

'Stop ecocide op Bonaire'

Het demissionaire kabinet heeft kwetsbare natuurgebieden met koraal aangewezen als geschikte locatie voor twee grote bouwproj...

Lees verder

Partij voor de Dieren koopt landbouwgrond en creëert nieuwe natuur

De Partij voor de Dieren lanceert een nieuwe woudfundingsactie op www.mijnnatuur.nl, om de teloorgang van de Nederlandse natu...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief