Verant­woord konijnen houden


Het welzijn van konijnen in Nederland is onder de maat. Konijnen kunnen wel twaalf tot veertien jaar oud worden, maar veel konijnen die als huisdier worden gehouden worden niet ouder dan twee of drie jaar. Dat komt meestal door verkeerde huisvesting, verkeerd voedsel of door ziektes.

Het is belangrijk dat konijnen op een goede manier worden gehouden met voldoende ruimte, soortgenoten en beweging. Konijnen zijn sociale dieren, dat betekent dat ze behoefte hebben aan het gezelschap van soortgenoten. Daarnaast moeten ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals rennen en graven. Dierenwinkels en tuincentra staan vol met dierbenodigdheden zoals hokken en kooien die helemaal niet geschikt zijn voor konijnen.

Veel konijnen krijgen verkeerd voedsel. Eetproblemen, pijn en stress kunnen elkaar versterken waardoor het konijn kan stoppen met eten en de darmen stil komen te liggen. Dat kan tot de dood van het konijn leiden.

Ook worden konijnen lang niet altijd gevaccineerd, waardoor de dieren ziek kunnen worden. De Partij voor de Dieren raadt aan om konijnen in het voorjaar te laten vaccineren tegen de dodelijke ziektes myxomatose, VHS en VHS2 (deze drie vaccins zitten in één 'cocktail').

Voor meer informatie kan altijd gekeken worden op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG): https://www.licg.nl/

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws