Dieren­winkels stoppen met verkoop (knaag) dieren


23 augustus 2013

Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) trakteert vandaag vier dierenspeciaalzaken in Utrecht en Zuid-Holland op een biologische taart en een oorkonde van de Partij voor de Dieren. Deze winkeliers hebben besloten geen konijnen, knaagdieren of andere dieren meer te verkopen. Het aantal winkeliers in Nederland dat stopt met de verkoop van dieren groeit gestaag. Ouwehand kan vandaag al de vijftiende winkelier in het zonnetje zetten. De Partij voor de Dieren huldigt deze dierenwinkels wegens hun bijdrage aan het terugdringen van dierenhandel en impulsaankopen.

De groeiende kritiek op de dierenhandel doet steeds meer winkeliers besluiten te stoppen met de verkoop van (knaag) dieren. Zij willen niet meer meewerken aan de massale fok van konijnen en knaagdieren die leidt tot schrijnend dierenleed. Liever verwijzen deze winkeliers hun klanten nu door naar opvangcentra, die vol zitten met afgestane of gedumpte cavia’s en konijnen. De Partij voor de Dieren trakteert iedere zaak die is gestopt met dierenhandel op biologische taart als blijk van waardering. Ook krijgt de winkelier een oorkonde uitgereikt. In de afgelopen jaren heeft Ouwehand al dierenwinkels verspreid over heel Nederland kunnen feliciteren.

Vandaag brengt het Kamerlid eerst een bezoek aan Dierbenodigdheden Breeschoten in Utrecht. Daarna trakteert zij Beestenspul in Rotterdam op een taart. Vervolgens gaat zij langs Dierenspeciaalzaak Rodeo in Zuid-Beijerland. De eigenaar van de zaak verkoopt geen knaagdieren en konijnen meer omdat zij zich zorgen maakte over de huisvesting van de dieren en zag dat de asielen in de buurt overvol waren. Het Kamerlid sluit de dag af met een bezoek aan Dierenspeciaalzaak Ri.V.A. in Leidschendam. Ook deze winkel is gestopt met de verkoop van knaagdieren en konijnen.

De Partij voor de Dieren vindt dat de handel in gezelschapsdieren fors moet worden ingeperkt. Vooral de vele impulsaankopen van dieren zijn de partij een doorn in het oog. Esther Ouwehand is blij dat zij steeds meer dierenspeciaalzaken in Nederland kan huldigen. Ouwehand: “Veel huisdieren worden in een opwelling aangeschaft, met alle gevolgen van dien. Eenmaal thuis worden zij dan slecht gehuisvest en niet goed verzorgd. Zulke dieren kwijnen weg of worden gedumpt waardoor de opvangcentra structureel uitpuilen. Dierenwinkels die daar niet meer aan mee willen werken, maar juist doorverwijzen naar asielen en opvangcentra, laten zien hoe het óók kan en verdienen een dikke pluim. En goed voorbeeld doet volgen!”

Gerelateerd nieuws

PvdD wil blootstellingsonderzoek omwonenden lelievelden Drenthe

Er moet snel onderzoek worden gedaan naar de mate waarin omwonenden van de Drentse lelievelden blootgesteld worden aan landbo...

Lees verder

Opinie: Tenten in plaats van kruisraketten

Gepubliceerd in Trouw, 2 september 2013 De beelden van de gifgasslachtoffers in Syrië hebben opnieuw pijnlijk duidelijk gem...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief