Partij voor de Dieren huldigt Haagse dieren­winkels voor verkoopstop konijnen


31 augustus 2010

Den Haag, 31 augustus 2010 – De Partij voor de Dieren is zeer verheugd over de beslissing van twee dierenwinkels uit Rijswijk en Scheveningen om de verkoop van konijnen en knaagdieren per direct te stoppen. De winkeliers zien liever dat klanten hun dieren uit één van de overvolle konijnen- en knaagdieropvangcentra halen. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, zal beide winkels bezoeken om ze te feliciteren met deze stap.

‘Een geweldige beslissing’, zo noemt Ouwehand de actie van de dierenwinkels. ‘Ik hoop en verwacht dat het een voorbeeld zal zijn voor andere dierenwinkels. Opvangcentra puilen uit van de gedumpte dieren, dan is het niet te verantwoorden dat het aanbod van konijnen en knaagdieren via dierenwinkels, internet en tuincentra nog groter wordt gemaakt’.
Konijnen en knaagdieren zoals cavia’s, ratten en hamsters worden vaak in een opwelling gekocht, met alle gevolgen van dien. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de konijnen die in Nederland als huisdier wordt gehouden, ondeugdelijk te zijn gehuisvest en verzorgd. Dat veroorzaakt wervelproblemen en chronische stress. Daarbij is het aantal konijnen en knaagdieren dat jaarlijks wordt afgestaan of gedumpt niet te tellen. Opvangcentra, veelal opgericht door particulieren en volledig afhankelijk van vrijwilligers, eigen geld en donaties, hebben hun handen meer dan vol aan deze problemen, die ieder jaar groter worden. De overheid laat deze dieren daarbij over aan hun droeve lot.

Esther Ouwehand heeft een initiatiefnota in voorbereiding voor de verbetering van het beleid voor gezelschapsdieren. Een van de belangrijkste maatregelen is het terugdringen van impulsinkopen van huisdieren. Ouwehand: “Mensen zijn makkelijk te verleiden een konijntje of een cavia aan te schaffen als ze die dieren in dierenwinkels en tuincentra zien zitten. Voor de dieren loopt dat vaak niet goed af. Ik vind het super dat Dobey Scheveningen en Dobey Rijswijk in plaats van zelf konijnen en knagers te verkopen, hun klanten nu gaan doorverwijzen naar een opvangcentrum in de buurt. Een prachtig voorbeeld dat wat mij betreft navolging verdient in het hele land!”

Ouwehand bezoekt om 16.00 uur vanmiddag dierenwinkel Dobey in Scheveningen. Zij wordt daarbij vergezeld door Jet Barkel van de Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren. De Rijswijkse winkelier wordt volgende week in het zonnetje gezet.

Gerelateerd nieuws

Meerderheid senaat achter informatiepleidooi Koffeman

Het pleidooi om de Eerste Kamer te laten consulteren door informateur Opstelten, dat senator Niko Koffeman van de Partij vo...

Lees verder

Diertransporteur ongestraft na dood 300 varkens

De Partij voor de Dieren heeft gisteren Kamervragen gesteld over de 300 varkens die zijn omgekomen tijdens een veetransport...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief