Partij voor de Dieren wil opschorting van konij­nen­hou­derij


21 juli 2009

Bedrijfsuitbreiding onacceptabel onder huidige omstandigheden

Den Haag 21 juli 2009- Uit recent onderzoek van de Animal Science Group blijkt dat commercieel gehouden konijnen hun leven lang dagelijks hevige pijn en stress ondervinden. Ondanks de belofte van de sector tot beterschap leiden ze dus nog altijd een ondraaglijk leven. De Partij voor de Dieren eist dat Verburg per direct maatregelen neemt tegen het lijden van deze dieren en wil tot er daadwerkelijk verbeteringen zijn doorgevoerd een moratorium op de konijnenhouderij.

De Universiteit Utrecht concludeerde in 2002 al dat er grote gedragsstoornissen en gezondheidsproblemen voorkomen in de commerciële vleeskonijnenhouderij. Duizenden slachtkonijnen in Nederland worden, ondanks het feit dat het sociale dieren zijn, individueel gehuisvest en zitten hun leven lang in draadgazen kooien waardoor ze permanent wonden aan hun voetzolen hebben. Ook krijgen ze te weinig ruimte waardoor ze nauwelijks kunnen bewegen, niet eens rechtop kunnen staan en apathisch gedrag ontwikkelen door een gebrek aan afleiding. Na vragen van de Partij voor de Dieren in 2007, zei Verburg dat de Verordening Welzijnsnormen Konijnen (PPE) per direct een verbetering van het welzijn van de konijnen zou opleveren. Maar uit recent uitgevoerd onderzoek van de Animal Science Group blijkt dat daar niets van terecht is gekomen. Het welzijn van de dieren is niet verbeterd en het ziet er ook niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen.

Verburg heeft naar aanleiding van dit onderzoek de konijnensector gevraagd om met een nieuw plan van aanpak te komen om het welzijn van de dieren te verbeteren. Maar in afwachting daarvan laat ze de sector zelf ongemoeid. Als het aan Verburg ligt zullen de eerste verbeteringen pas in 2016 te zien zijn. Ondertussen gaat het lijden van duizenden konijnen gewoon door en vindt er, zoals onlangs in Overijssel, zelfs uitbreiding plaats van het aantal konijnen in fokkerijen. In de gemeente Wierde is een vergunning afgegeven voor de uitbreiding van een commerciële konijnenhouderij van 750 naar 1700 dieren. De Partij voor de Dieren vindt dit onacceptabel en heeft daarom Kamervragen gesteld aan minister Verburg. De problemen zijn te groot om de fok van konijnen in afwachting van maatregelen gewoon door te laten gaan. Esther Ouwehand: ‘Wij willen dat de minister uitzoekt of konijnen überhaupt wel op een welzijnsvriendelijke manier gehouden kunnen worden en dat er, totdat daar duidelijkheid over is, een verbod is op commerciële fok van konijnen. Bedrijfsuitbreidingen mogen op dit moment al helemaal niet aan de orde zijn. ’

Klik hier voor Kamervragen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief