Een leefbare Aarde voor al haar bewoners
De planeet centraal stellen in al het beleid
De Aarde is met haar natuurlijke rijkdommen van levensbelang voor elke vorm van leven. Ze biedt onderkomen aan een enorme verscheidenheid van ecosystemen, planten- en diersoorten. Maar het gaat slechter dan ooit met onze planeet. Zonder radicaal andere keuzes te maken, koersen we af op een stijging van de temperatuur van 4 graden, aan het eind van deze eeuw.
Nu al zien we de gevolgen van deze temperatuurstijging: droogte, overstromingen, vernietigende bosbranden en zware stormen. Natuurgebieden verdwijnen en worden verstikt, ecosystemen worden uit balans gebracht en de soortenrijkdom wordt weggevaagd. Door de invloed van de mens sterven planten- en diersoorten wereldwijd in een angstaanjagend tempo uit. Ruim 70% van alle landdieren is inmiddels verdwenen. Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) waarschuwt voor het uitsterven van één miljoen planten- en diersoorten.
De mens, die slechts 0,01% van het leven op Aarde vertegenwoordigt, is daar verantwoordelijk voor. Het verlies aan biodiversiteit veroorzaakt meer klimaatverandering, en vice versa, in een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden. De Partij voor de Dieren staat voor minder consumeren. Wat we doen mag de draagkracht van de Aarde niet overstijgen. Er is letterlijk een wereld te winnen.
Nederland heeft grote invloed op wereldwijd klimaat
Nederland heeft als meest veedichte land en als tweede landbouwexporteur ter wereld veel invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Meer dan de helft van de Nederlandse grond wordt gebruikt voor (monotone) landbouw, en van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland is nog maar 15% over. Vermesting en verdroging, vooral als gevolg van de bio-industrie, brengen de overgebleven natuur ernstige schade toe. De grootschalige visserij veroorzaakt naast klimaatverandering ook significant biodiversiteitsverlies. De schade aan ecosystemen en biodiversiteit als gevolg van visserij wordt verergerd door klimaatverandering waar de visserij ook aan bijdraagt. Naast de intensieve veehouderij, ontwricht ook de Nederlandse fossiele industrie het klimaat en de natuur wereldwijd. Bovendien zorgt biodiversiteits- en habitatverlies ervoor dat besmettelijke dierziekten, zoals COVID-19, eenvoudiger over kunnen springen van dieren op mensen. De voedselvoorziening, gezondheid en veiligheid van iedereen op onze planeet staan daarmee op het spel. Door onze economie te vergroenen, kunnen we een wereld van verschil maken voor een leefbare toekomst.
Economische groei is niet de oplossing, maar het probleem
De Aarde kan zich nog herstellen als het roer radicaal omgaat. We moeten stoppen met oneindige economische groei op een planeet die niet meegroeit. Met een nieuwe economie die zich beweegt binnen de draagkracht van de planeet, bieden we de Aarde de kans om te herstellen. Daarbij vinden we een sociaal rechtvaardige transitie zeer belangrijk. De uitstoot van broeikasgassen wordt voornamelijk veroorzaakt door enkele grote vervuilers. De Partij voor de Dieren wil dat zij het leeuwendeel van de kosten van de verduurzaming dragen, en dat de samenleving de voordelen ondervindt van de transitie. De vervuiler betaalt, duurzame sectoren geven we de ruimte.
De Klimaatzaak, waarin de rechter de Nederlandse Staat op de vingers tikte, maakt pijnlijk duidelijk dat er veel drastischere maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelen te halen dan de traditionele politiek van plan is. Klimaat- en biodiversiteitsdoelen mogen niet langer vrijblijvend zijn. De tijd om klimaat- en biodiversiteitsherstel te realiseren is nu, verder uitstel is onverantwoord. We zijn de eerste generatie die de gevolgen ziet van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, en we zijn de laatste generatie die het tij nog kan keren.
-
Jacht
De Partij voor de Dieren vindt dat in het wild levende dieren zoveel mogelijk met rust moeten worden gelaten.
Tot nu toe wordt in Nederland voor het plezier gejaagd op wilde dieren, vaak onder het mom van populatiebeheer. Jaarlijks worden er twee miljoen dieren doodgeschoten en eenzelfde hoeveelheid aangeschoten, door ongeveer 28.000 jagers. Jonge dieren blijven moederloos achter, partnerverbanden worden wreed verstoord en groepshiërarchie en populatiedynamiek worden letterlijk aan flarden geschoten.
Samenleving keurt plezierjacht af
Ondanks het feit dat slechts 3% van de Nederlanders plezier of hobby een acceptabele reden vindt voor de jacht, en 72% van de bevolking vindt dat hobbyjacht verboden zou moeten worden, krijgen jagers alle medewerking van de overheid om hun hobby te blijven beoefenen.
Het doden van dieren in het wild is alleen acceptabel wanneer er dringende redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat het dier lijdt of omdat het dier bedreigend is voor de volksgezondheid en doden echt de enige effectieve weg is. Alle andere opties moeten eerst overwogen of geprobeerd zijn. De uitvoering moet in handen komen van professionals in dienst van de overheid, en niet langer van jagers. Het doden van in het wild levende dieren door hobbyisten (ook wel 'hobbyjacht' of 'plezierjacht') wordt verboden.
Volgens de huidige wet mag pas tot het doden van dieren in het wild worden overgegaan wanneer sprake is van belangrijke schade aan landbouwgewassen of vee, of wanneer de openbare veiligheid of volksgezondheid wordt bedreigd en dan nog alleen wanneer er geen andere bevredigendere oplossing is dan de jacht.
De praktijk is heel anders: ontheffingen voor afschot worden routinematig verleend en het plezier van de jager staat centraal.Twee miljoen zoogdieren en vogels zijn daar ieder jaar het slachtoffer van. Zolang het doden van wilde dieren niet overgelaten wordt aan overheidsprofessionals, wil de Partij voor de Dieren dat afschotvergunningen alleen door de landelijke overheid afgegeven worden, zodat er ook op landelijk niveau beroep en bezwaar mogelijk is.
-
Natuurbescherming en behoud van biodiversiteit
Standpunten
- Behoud beschermde status van de wolf
- Bescherming leefomgeving weidevogels
- Bescherming Nederlands-Caribische natuur
- Beschutting en vergroting Oostvaardersplassen
- Bladblazers
- Bomen kappen
- Coronacrisis – zet in op bestrijding én voorkom nieuwe uitbraken
- Crossen in natuurgebieden bestrijden
- Droogte bestrijden met dynamische waterpeilen
- Ecologische aanpak eikenprocessierups
- Ecologische aanpak uitheemse rivierkreeften
- Hekken in natuurgebieden verminderen
- Jacht bedreigde diersoorten buitenland
- Kievitseieren rapen
- Natuur verbinden
- Natuur- en milieueffecten veehouderij toetsen
- Natuurbehoud Nederland
- Ontpoldering Hedwigepolder
- Opvang wilde dieren door overheid
- Preventief afschieten herten Amsterdamse Waterleidingduinen
- Redden van biodiversiteit door minder dieren houden en minder gifgebruik
- Stikstofprobleem oplossen
- Terughoudend zijn in maaien en baggeren
- Uitzetten dieren
-
Stedelijk gebied
-
Droogte bestrijden met dynamische waterpeilen
Nederland verdroogt in hoog tempo. Elke zomer zien we de gevolgen daarvan: de natuur verschraalt, de biodiversiteit gaat verder achteruit, natuurbranden komen steeds vaker voor, dijken worden kwetsbaar door scheuren en inklinking, huizen verzakken en de waterkwaliteit in sloten holt achteruit.Meer informatie
De vaak extreem hete zomers en het bijbehorende regentekort zijn gevolgen van de klimaatverandering. Maar een belangrijke oorzaak van de droogte ligt in het Nederlandse landgebruik. In veel landbouwgebieden wordt het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden. Op die manier is de landbouwgrond droog genoeg om tractoren en zware landbouwvoertuigen op de akkers en de velden te laten rijden. Op vochtige grond is dat veel lastiger. Daarom worden in het voorjaar grote hoeveelheden water weggepompt en geloosd in rivieren. Dat kunstmatig laag houden van het waterpeil heeft ook grote gevolgen voor de natuur, want ook daar daalt het waterpeil. Daarnaast is de landbouwsector tevens grootverbruiker van grondwater, oppervlaktewater én leidingwater voor kunstmatige landbouwberegening in de zomer. Door het veel te lage grondwaterpeil, de lange periodes van droogte en een oneerlijke verdeling van water komen dieren en natuur in de knel.
De Partij voor de Dieren ziet droogte als één van de meest urgente problemen in het waterrijke Nederland en wil middels dynamische waterpeilen en een eerlijke verdeling het waterbeleid weer gezond krijgen. De Partij voor de Dieren wil dat bij de verdeling van water de prioriteit ligt op maximale bescherming en behoud van natuur. Ook een daadkrachtig klimaatbeleid, waar onder andere een krimp van de veestapel en de luchtvaart in zijn opgenomen, is een belangrijke voorwaarde om droogte te voorkomen.
-
Ecologische aanpak eikenprocessierups
De Partij voor de Dieren kiest voor aanpakken bij de bron in plaats van symptoombestrijding. De sterke groei van de populaties eikenprocessierupsen is in de eerste plaats een gevolg van de biodiversiteits- en klimaatcrises. Die kunnen alleen worden aangepakt door de invloed van de mens op de natuur terug te dringen.
Verschillende natuurlijke vijanden van de processierups, zoals de sluipwesp en de koolmees, lijden momenteel ernstig onder de intensieve landbouw. Hun aantallen lopen terug als gevolg van gebruik van landbouwgif en structureel veel te hoge stikstofuitstoot en bijbehorende verzuring van de natuur. De stijgende temperaturen zijn een andere verklaring voor de toename van het aantal processierupsen. De processierups is een van de insectensoorten die als gevolg van klimaatverandering op zoek is naar een nieuwe woonplek.
Daarnaast zijn effectieve ecologische, non-chemische methodes bekend. Experimenten met het zaaien van planten en het plaatsen van nestkasten om de natuurlijke vijanden van de processierups te lokken, laten zeer goede resultaten zien. De Partij voor de Dieren wil structureel meer fondsen vrijmaken voor onderzoek naar dit soort ecologische methoden.
-
Wild eten
Dieren zijn een onderdeel van het ecosysteem. Zij moeten niet worden gedegradeerd tot “scharrel”vlees. Driekwart van Nederland is ingericht voor de voedselproductie, er hoeven niet ook nog eens dieren te worden ‘geoogst’ uit de natuur ten behoeve van menselijke consumptie. Dat ‘oogsten’ kan niet zonder geweld en schade aan de natuur.
Dieren raken aangeschoten of gewond, wat ook nog eens zorgt voor verstoring van de rest van de dieren in de omgeving.
Veel ‘wild’ in winkels en restaurants is overigens afkomstig van binnen- en buitenlandse wildfarms, waar de dieren net als in de veeteelt gewoon gefokt worden.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 24 mei 2023 Bijdrage Akerboom aan debat over de Landbouw- en Visserijraad van 30 mei
- 22 mei 2023 Inbreng SO ‘Uitvoering van de motie van het lid Beckerman over het in kaart brengen van vergunningen die een rol spelen bij het lozen in de Waddenzee’
- 11 mei 2023 Bijdrage Van Esch aan debat over ruimtelijke ordening
- 20 april 2023 Bijdrage Van Esch aan debat over circulaire economie
- 20 april 2023 Bijdrage Wassenberg aan debat over de Landbouw- en Visserijraad van 24-25 april 2023
- 20 april 2023 Inbreng SO Rapport Waterbeschikbaarheid voor de bereiding van drinkwater tot 2030 - knelpunten en oplossingsrichtingen
- 19 april 2023 Bijdrage Ouwehand aan debat over de tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur (stikstoffonds)
- 17 april 2023 Bijdrage Teunissen aan notaoverleg over het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) klimaat
- 3 april 2023 Inbreng SO Voortgang gebiedsprogramma’s en landbouwakkoord
- 30 maart 2023 Bijdrage Van Esch aan debat over het niet waarmaken van de woningbouwambities
- 20 april 2023 Motie Wassenberg c.s. over uitspreken tegen diepzeemijnbouw
- 19 april 2023 Motie Vestering over monitoring van bestuivers, met indicator bijen-, hommel- en vlindersoorten
- 18 april 2023 Motie over het verkennen van een publiek-private samenwerking met als doel een soepele en efficiënte afhandeling van schades na een overstromingsramp
- 18 april 2023 Motie over oog hebben voor de persoonlijke situatie van mensen in Limburg en Brabant en die, als het enigszins billijk is, als schrijnend aanmerken en behandelen
- 10 maart 2020 Motie Van Esch over een garantie dat de bodemkwaliteit niet verder verslechtert
- 4 december 2019 Amendement Ouwehand over een meldingsplicht voor stikstofprojecten die onder de vrijstelling en drempelwaarde vallen
- 4 december 2019 Amendement Ouwehand over onderzoek naar de mogelijke schadelijke gevolgen van aanpassingen aan diervoeding
- 4 december 2019 Amendement Ouwehand over het verminderen van de stikstofuitstoot met 50% binnen tien jaar
- 4 december 2019 Amendement Ouwehand over het verminderen van de totale stikstofuitstoot met 50% binnen vijf jaar
- 4 december 2019 Amendement Ouwehand over de vermindering van het aantal dieren in de veehouderij
- 22 mei 2023 Vragen Van Esch over strandbebouwing en de toestemming voor de exploitatie van stranden door het Rijkstvastgoedbedrijf
- 17 mei 2023 Vragen Akerboom en Van Esch over het gat in de voedselkringloop: menselijke mest
- 8 mei 2023 Vragen over de voortgang van de kabinetsdoelstellingen voor 2030
- 3 april 2023 Vragen Vestering en Wassenberg over toenemende stroperij
- 3 april 2023 Vragen Wassenberg, Vestering, Van Esch en Van Raan over het adequaat beschermen van kwetsbare en unieke natuur en koraal op en rondom de BES-eilanden
- 27 maart 2023 Vragen Vestering en Van Raan over dassenburchten onder en rondom het spoor
- 23 maart 2023 Vragen Wassenberg, Van Esch en Vestering over natuurherstel na drugsdumpingen
- 14 maart 2023 Vragen Van Esch over traditionele medicijnen die deels gemaakt zijn van bedreigde plant- en diersoorten
- 13 maart 2023 Vragen Vestering over uitbreidingen van varkensstallen middenin de natuurcrisis
- 28 februari 2023 Vragen Van Raan over het gelijkwaardigheidscriteria in de Wet Luchtvaart
- 16 maart 2023 Partij voor de Dieren boekt winst bij Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen
- 10 maart 2023 Partij voor de Dieren: wettelijke terugbetalingsplicht voor agro-industrie
- 25 februari 2023 Partij voor de Dieren presenteert Manifest voor het Platteland
- 2 februari 2023 Esther Ouwehand keert terug in de Kamer
- 2 november 2022 Woningbouw staat opnieuw stil door gebrek aan stikstofaanpak kabinetten Rutte
- 5 oktober 2022 Goed voor natuur dat halvering stikstof blijft staan: nu actie
- 31 maart 2022 Dieren krijgen een plaats in crisisdraaiboeken
- 24 maart 2022 Zoönosen in varkenshouderij gemonitord
- 15 februari 2022 ‘Zo snel mogelijk een Europees importverbod op kangoeroeproducten’
- 31 januari 2022 Geen draagvlak voor jacht zonder nut en noodzaak blijkt uit peiling I&O