Stop plasticvervuiling
Plastic voedt de klimaatcrisis en vervuilt de natuur. Het komt terecht op een gigantische afvalberg of het drijft in zee en draagt bij aan de plasticsoep. Dieren raken erin verstrikt of slikken het door. De productie van plastic neemt nog altijd exponentieel toe. Als we dit probleem niet snel aanpakken, verdrinken we erin. Wij zeggen nee tegen plastic.
Plasticsoep tegengaan
In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door de zee en de zon vallen deze plastics in kleine deeltjes uit elkaar. De deeltjes veranderen het zeewater in een wereldwijde ‘soep’ van microplastics. Vogels, vissen, schildpadden en andere dieren zien dit plastic aan voor voedsel en eten het. Ook raken dieren verstrikt in plastic afval, zoals plastic zakken en visserstuig. Steeds meer dieren sterven daardoor.
Daarnaast valt plastic zwerfaval uiteen in een enorme hoeveelheid micro- en nanoplastics. Ook worden micro- en nanoplastics aan bepaalde producten bewust toegevoegd, bijvoorbeeld cosmetica en verzorgingsproducten. Bij andere producten komen de plasticdeeltjes onbedoeld vrij, zoals bij het wassen van synthetische kleding, het gebruik van schurende reinigingsmiddelen en verf, en slijtage van autobanden. Al deze microplastics komen vervolgens in het milieu terecht en belanden via onze rivieren in de zeeën en oceanen, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.
De Partij voor de Dieren wil een verbod op wegwerpplastics, zoals wegwerpbordjes, -bekers en –bestek. Het huidige statiegeldsysteem voor plastic flessen wordt uitgebreid naar álle drinkverpakkingen zoals kleine plastic (sap)flesjes en blikjes. Daarmee voorkomen we heel veel zwerfafval. Ook willen we het overdadig gebruik van verpakkingsmateriaal stevig terugdringen. Zo pakken we het probleem van plastic soep bij de bron aan. En waar nog wél plastic wordt gebruikt, moet dat gerecycled zijn.
De Partij voor de Dieren wil stevige maatregelen gericht op het voorkomen van microplastics in het milieu, zoals een verbod op micro-en nanoplastics in cosmetica en verzorgingsproducten, regels voor kleding- en wasmachinefabrikanten om vrijkomen van synthetische vezels in het water tegen te gaan en een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters.
De Partij voor de Dieren wijst al langer op ander afval dat ook in de zee terecht komt, zoals ballonresten. Ook dit is schadelijk voor dieren. Daarom pleit de Partij voor de Dieren voor het verbieden van het oplaten van gasgevulde ballonnen.
Verbod op micro- en nanoplastics
Microplastics komen eigenlijk overal om ons heen voor en breken niet of nauwelijks af. Er wordt geschat dat volwassen mensen jaarlijks ongeveer een creditcard aan microplastics binnenkrijgen, doordat we de deeltjes inademen, opeten of opdrinken. Microplastics kunnen de gezondheid schaden. Zo zorgt een grote hoeveelheid plasticsdeeltjes in dieren onder andere voor ontstekingsreacties en problemen in de spijsvertering, nierfunctie en vruchtbaarheid.
Micro- en nanoplastics worden aan bepaalde producten bewust toegevoegd, bijvoorbeeld cosmetica en verzorgingsproducten. Bij andere producten komen de plasticdeeltjes onbedoeld vrij, zoals bij het wassen van synthetische kleding, het gebruik van schurende reinigingsmiddelen en verf, en slijtage van autobanden. Ook plastic zwerfaval valt uit elkaar in een enorme hoeveelheid microplastics. Microplastics komen vervolgens in het milieu terecht en belanden via onze rivieren in de zeeën en oceanen, waar ze bijdragen aan de plastic soep. Slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.
De Partij voor de Dieren wil stevige maatregelen gericht op het voorkomen van microplastics in het milieu, zoals een verbod op micro-en nanoplastics in cosmetica en verzorgingsproducten, regels voor kleding- en wasmachinefabrikanten om vrijkomen van synthetische vezels in het water tegen te gaan en een nationaal verbod op plastic in sigarettenfilters.
Het standpunt Stop plasticvervuiling is onderdeel van: Een leefbare Aarde