Meer bomen


De Partij voor de Dieren wil meer bomen en bossen. Mensen en dieren kunnen niet zonder bomen. Ze zorgen voor gezondere lucht. Ze verkoelen de Aarde. En ze versterken de biodiversiteit. Ook in steden en dorpen zijn bomen belangrijk. We planten niet alleen nieuwe bomen. Maar we zorgen vooral ook goed voor oude en grote bomen.

Kappen met kappen
De Partij voor de Dieren vindt dat bomen niet zomaar gekapt mogen worden. 10 procent van de monumentale bomen in Nederland blijkt verdwenen in de afgelopen jaren. Juist oude bomen zijn belangrijk voor grondwaterbeheer, zuurstofproductie, opname van koolzuurgas, en als leverancier van nestgelegenheden voor vogels en vleermuizen. Het is belangrijk dat medewerkers bij gemeenten hiervan op de hoogte zijn. Zodat er geen bomen gekapt worden omdat ze 'in de weg staan', of 'frustrerend zijn' bij de bouw van huizen, kantoren, wegen en andere bouwprojecten. De Partij voor de Dieren vindt bovendien dat de politie meer prioriteit moet geven aan aangiften van illegale kap van bomen en de verstoring van rust- en nestelplaatsen. Deze worden nu door de politie vaak niet behandeld, of alleen voor de vorm.

Ook wereldwijd speelt Nederland een belangrijke rol in de ontbossing. En kan dus ook een belangrijke (voorbeeld)rol spelen in het stoppen daarvan. Honderden miljoenen dieren in de Nederlandse veehouderij wordt dagelijks soja gevoerd afkomstig van plantages waarvoor tropisch regenwoud is gekapt. Levensmiddelen- en veevoerfabrikanten verwerken nog steeds veel palmolie in hun producten. Niet omdat dat nodig is, maar simpelweg omdat het een goedkope grondstof is. En voor het verbranden van hout voor energie in onze biomassacentrales worden bomen gekapt in natuurgebieden in Estland en de VS. Wat de Partij voor de Dieren betreft stopt Nederland direct met deze praktijken en starten we met het wereldwijd ├ęcht beschermen van bossen.

Het standpunt Meer bomen is onderdeel van: Een leefbare Aarde