Meer bomen


Mensen en dieren kunnen niet zonder bomen. Bomen zorgen voor zuurstof, nemen CO2 op en bieden een thuis aan talloze dieren. Bomen en natuurlijke bossen zijn van onschatbare waarde. Ook in steden en dorpen zijn bomen van groot belang. Eén grote boom koelt net zo goed als tien airco’s. Daarom gaan we massaal nieuwe bomen planten en oude bomen en bossen beschermen en versterken.

Kappen met kappen

De Partij voor de Dieren vindt dat bomen niet zomaar gekapt mogen worden. Tien procent van de monumentale bomen in Nederland blijkt verdwenen in de afgelopen tien jaar. Juist oude bomen vervullen een belangrijke rol in grondwaterbeheer, zuurstofproductie, opname van koolzuurgas, en als leverancier van nestgelegenheden voor vogels en vleermuizen. Het is belangrijk dat medewerkers bij gemeenten hiervan op de hoogte zijn, zodat er geen bomen gekapt worden omdat ze 'in de weg' staan, of 'frustrerend zijn' bij de bouw van huizen, kantoren, wegen en andere bouwprojecten. De Partij voor de Dieren vindt bovendien dat de politie meer prioriteit moet geven aan aangiften van illegale kap van bomen en de verstoring van rust- en nestelplaatsen. Deze worden nu door de politie vaak niet behandeld, of alleen pro forma.

Ook wereldwijd speelt Nederland een belangrijke rol in de ontbossing – en heeft dus ook de kans een belangrijke (voorbeeld)rol te spelen in het stoppen daarvan. Honderden miljoenen dieren in de Nederlandse veehouderij wordt dagelijks soja gevoerd afkomstig van plantages waarvoor tropisch regenwoud is gekapt. Levensmiddelen- en veevoerfabrikanten verwerken nog steeds veel palmolie in hun producten – niet omdat dat nodig is, maar simpelweg omdat het een goedkope grondstof is. En voor het verbranden van hout voor energie in onze biomassacentrales worden bomen gekapt in natuurgebieden in Estland en de VS. Wat de Partij voor de Dieren betreft stopt Nederland direct met deze praktijken en starten we met het wereldwijd echt beschermen van bossen.

Het standpunt Meer bomen is onderdeel van: Een leefbare Aarde

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer