Een wereld zonder afval


De wereldwijde afvalberg groeit sneller dan de wereldbevolking. Bij afvalverbranding komen veel schadelijke stoffen vrij, zoals CO2, stikstof en fijnstof. Zwerfafval vervuilt de natuur en het water en is een gevaar voor dieren. Door in te zetten op een circulaire economie hebben we uiteindelijk geen afval meer.

Statiegeld uitbreiden

Zwerfafval is een wereldwijd probleem. In Nederland komt veel zwerfafval terecht in de natuur, in beken en rivieren en uiteindelijk in de Noordzee. Zo vervuilt een steeds grotere hoeveelheid plastic en afval onze natuur en onze zeeën en oceanen.

De Partij voor de Dieren wil zwerfafval en plastic soep in oceanen tegengaan bij de bron: door een verbod op wegwerpplastics en door het gebruik van verpakkingsmateriaal terug te dringen. En waar nog wel plastic wordt gebruikt, moet dat gerecycled zijn. Ook willen wij het huidige statiegeldsysteem uitbreiden naar álle drinkverpakkingen waarbij ook op blikjes, glas en kleine plastic (sap)flesjes statiegeld wordt geheven. Statiegeld helpt: in landen waar statiegeld op blikjes en plastic wordt geheven vind je ze nauwelijks meer terug op straat of in het milieu. Daarbij kunnen glazen flesjes tot zo'n 40 keer hergebruikt worden voordat ze verwerkt worden tot nieuw glas.

Maar in Nederland slagen supermarkten en de verpakkingsindustrie er al jaren in om de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes tegen te houden. De Partij voor de Dieren wil dat niet langer de belangen van de industrie centraal staan, maar het terugdringen van zwerfafval. Daarom zijn wij vóór statiegeld op blikjes en (glazen en plastic) flesjes.

Het standpunt Een wereld zonder afval is onderdeel van: Een leefbare Aarde

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Vragen