Ruim baan voor voet­ganger en fietser


Als in onze steden en dorpen fietsers en voetgangers bij het ontwerpen en gebruiken voorrang krijgen, maakt dat een wereld van verschil. De lucht wordt schoner en de wegen worden veiliger. Meer ruimte voor de fietser en de voetganger betekent ook een andere rol voor de auto. Er komt zo meer plaats voor groen en ontmoetingsplekken in de stad. De combinatie van fietsen of wandelen en het openbaar vervoer (ov) is voor veel mensen in potentie een makkelijke, gezonde, schone en fijne manier om van A naar B te reizen.

Fietsen stimuleren

De Nederlandse fietscultuur bloeit; steeds meer mensen willen met fiets en trein naar hun werk. Maar met name in de grote steden ondervinden zij problemen, bijvoorbeeld met het vinden van een goede plek om hun fiets te stallen.

De Partij voor de Dieren pleit voor het stimuleren van milieuvriendelijker vervoer, waaronder fietsvervoer. We willen investeren in veilige fietspaden en in (nieuwe) fietssnelwegen. Bestaande fietspaden dienen goed te worden onderhouden. Verkeerslichten moeten zo worden afgesteld dat fietsers en het openbaar vervoer eerder groen licht krijgen en voorrang bij regen. De OV-fiets wordt op meer plekken beschikbaar. Mogelijkheden om de aanschaf van een fiets fiscaal aantrekkelijk te maken (‘fiets van de zaak’) moeten worden uitgebreid.

Het standpunt Ruim baan voor voetganger en fietser is onderdeel van: Een leefbare Aarde

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer