Marianne Thieme


Oprichter Partij voor de Dieren

Marianne Thieme is mede-oprichter van de Partij voor de Dieren. Op 22 november 2006 werd zij in het parlement gekozen voor de eerste politieke partij voor de dieren ter wereld. Een partij die niet de kortetermijnbelangen van de mens centraal stelt, maar de planeet en al zijn bewoners. Dertien jaar lang gaf ze leiding aan de Tweede Kamerfractie. In oktober 2019 nam ze afscheid van de Tweede Kamer.

Vanuit de keuze voor expressieve politiek vroeg Marianne ook buiten het parlement voortdurend aandacht voor de planeetbrede visie van de partij. Zo publiceerde zij de boeken De eeuw van het Dier, Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen, Méér!, De kanarie in de kolenmijn en Groeiend verzet en werkte zij mee aan vijf documentaires over onder meer klimaatverandering en de vleesindustrie.

Marianne studeerde rechten aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Op 6 mei 2019 kreeg zij een ere-doctoraat in de rechten van Andrew University van Michigan, Verenigde Staten wegens haar inzet voor de bescherming van dieren, natuur en milieu en de ontwikkeling van het recht. Eerder was Marianne werkzaam bij stichting Bont voor Dieren en directeur van stichting Wakker Dier.

Internationale revolutie
Gedurende haar tijd als partijleider schreef Marianne een blog die in twaalf talen op de internationale website van de Partij voor de Dieren verscheen. De blog vormde een wereldwijde inspiratiebron voor politici, dierenbeschermers en duurzaamheidsdenkers. Met het uitdragen van een visie die de belangen van niet soortgenoten als uitgangspunt neemt, legde Marianne de basis voor twintig Partijen voor de Dieren wereldwijd.

Fractievoorzitter
In de Tweede Kamer gaf zij dagelijks leiding aan de fractie, voerde zij het woord tijdens debatten met fractievoorzitters en streed zij voor een verbod op onverdoofd slachten. Kenmerkend voor de debatbijdrages in de Tweede Kamer was de vaste afsluiting: "Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."

Prinsjesdag jurken
Marianne gebruikte Prinsjesdag elk jaar om een politiek statement te maken. Zo droeg ze in 2018 een vegan vleesjurk met namen van vegetarische en veganistische vleesvervangers en in 2019 vroeg ze aandacht voor 'Alle kleine beestjes', de insecten. Klik hier voor een overzicht van alle outfits van de afgelopen jaren.


Opleiding en eerder werk
Marianne studeerde rechten aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Op 6 mei 2019 kreeg zij een ere-doctoraat in de rechten van Andrew University van Michigan, Verenigde Staten wegens haar inzet voor de bescherming van dieren, natuur en mileu en de ontwikkeling van het recht. Eerder was Marianne werkzaam bij stichting Bont voor Dieren en directeur van stichting Wakker Dier.

Documentaires in samenwerking met NGPF (wetenschappelijk bureau):
- Meat the Truth (2007)
- Sea The Truth (2010)
- Haas in de Marathon (2012)
- One Single Planet (2015)
- #Powerplant (2019)

Boeken
- De eeuw van het dier (2004)
- Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen (2009)
- Méér (2013)
- De kanarie in de kolenmijn (samen met Ewald Engelen) (2016)
- Groeiend verzet (2019)

Neem contact op met Marianne Thieme:

(verplicht veld)
(verplicht veld)
(verplicht veld)

Gerelateerd

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws