Prins­jesdag outfits Marianne Thieme


Elk jaar een politiek statement

Marianne Thieme gebruikte Prinsjesdag elk jaar om een statement te maken. Zie hieronder een overzicht van de outfits door de jaren heen.

Prinsjesdag 2019 stond opnieuw in het teken van de korte termijn economische belangen. Marianne Thieme droeg een jurk van mode-ontwerper Achmed Oso van Oso Couture, waarop de allerkleinste leden van onze samenleving, de insecten, centraal staan. Motto: 'Alle kleine beestjes helpen'. Lees meer

In 2018 droeg Marianne een jurk met de namen van vegetarische en veganistische vleesvervangers. Wereldwijd roepen lobbyisten van de vleesindustrie op om plantaardige vleesvervangers te dwarsbomen of de naamgeving ervan zelfs strafbaar te maken.

2017: Een ode aan 100 jaar vrouwenkiesrecht

Marianne Thieme maakte in 2016 een statement tegen de scheve man-vrouwverhouding in de Haagse politiek. Ze draagt een hoge herenhoed met de tekst ‘Man man man…’ op de band om de hoed.

In 2015 maakte Marianne Thieme op Prinsjesdag een statement tegen TTIP, het geplande mega vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS.

Greenwashing in het kabinetsbeleid was in 2014 het statement op Prinsjesdag. De biljetten symboliseren de financiële belangen die het kabinet opnieuw hoogste prioriteit geeft.

2013 stond in het teken van de hobbyjacht. Marianne Thieme draagt bij wijze van Droom voor de Koning het tenue van een tot inkeer gekomen jager, gebaseerd op de Hubertuslegende, om haar initiatiefnota tegen de plezierjacht kracht bij te zetten.

Marianne Thieme droeg in 2012 een olijfgroene battledress, gecombineerd met een munitieriem gevuld met zomerwortels, geïnspireerd op een idee van Lydia Guevara, de kleindochter van Che Guevara. De kogelvrije munitieriem symboliseert niet alleen Thieme’s aanstaande wetsvoorstel tegen de plezierjacht, maar ook het groeiend verzet tegen de uitputting van de aarde en de uit z’n krachten groeiende economie.

Een bewerkte admiraalspet met de tekst ‘Save our Seas’ is wat Marianne in 2011 droeg. Ze pleitte voor vermindering van visconsumptie om de roofbouw op de zeeën en oceanen te stoppen. Thieme: "Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen en eten van vis, zijn de oceanen en zeeën binnen afzienbare tijd leeggevist."

2010: Marianne droeg een koksmuts met de tekst ‘Fish Free Fridays’.

In 2009 was de boodschap 'Meat Free Mondays' naar het idee van Paul Mccartney. Met dit statement riep ze het kabinet op serieuze maatregelen te nemen om de vleesconsumptie in Nederland te verminderen en zo een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.