Marianne Thieme draagt vegan vleesjurk


nu dat nog mag

18 september 2018

De laatste stuiptrekkingen van de slachtlobby vormen het thema van de jurk die Marianne Thieme op Prinsjesdag draagt. Wereldwijd roepen lobbyisten van de vleesindustrie op om plantaardige vleesvervangers te dwarsbomen of de naamgeving ervan zelfs strafbaar te maken.

Zo verbood de Amerikaanse staat Missouri onlangs het gebruik van namen zoals vegetarische hamburger of vegan worstjes. De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt bepleit eenzelfde verbod. En het Franse parlement heeft een amendement met die strekking aangenomen.

In Nederland is de politieke druk onder invloed van lobbyisten ook sterk om het gebruik van vlees-associaties voor plantaardige producten verboden te krijgen. De prinsjesdagjurk is volgens Thieme de beste manier om dit te agenderen in de Ridderzaal.

Op Europees niveau wordt momenteel zware lobby gevoerd tegen de naamgeving van vegetarische producten. En in Nederland probeerden het CDA en de VVD al een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten te bewerkstelligen. Thieme neemt daarom de gelegenheid te baat om –zolang het nog mag- een jurk te dragen die voorzien is van alle denkbare namen van vegan en vegetarische vleesproducten zoals die op dit moment van verschillende aanbieders in heel Europa te koop zijn.

Marianne Thieme: “De vleesindustrie is de heilige koe in de Tweede Kamer. Het is een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering, dierenleed, biodiversiteitsverlies, natuurschade, fijnstofproblemen en gezondheidsschade. Maar verkleining van de veestapel of vermindering van de vleesconsumptie wordt nauwelijks vertaald in concrete beleidsmaatregelen. Ook in de troonrede zal een verwijzing naar die problemen ver te zoeken zijn.”

Op dit moment legt Thieme de laatste hand aan een documentaire over de transitie naar een meer plantaardige en diervriendelijke samenleving, waarin ze spreekt met wetenschappers, topchefs en beroemdheden die werken aan datzelfde ideaal. De documentaire verschijnt begin 2019.

De jurk
De witte jurk met hoepelrok is een ontwerp van de jonge mode-ontwerpster Yasmina Ajbilou die ook de vorige prinsjesdagjurk van Marianne Thieme ontwierp.

Achtergrondinformatie
In het Amerikaanse Missouri is een wet aangenomen die tot een jaar gevangenisstraf in het vooruitzicht stelt voor producenten van vleesvervangers die enige connectie met vlees leggen in de naamgeving van hun product.

In Frankrijk is een wet aangenomen die een boete van 300.000 euro zet op het geven van ‘vleesgelijkende namen’ aan plantaardige producten. De wet is ingediend door veehouder Jean Baptiste Moreau, tevens parlementslid voor La République En Marche! van Emmanuel Macron.

De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt bepleit soortgelijke wet- en regelgeving op EU niveau onder het motto „Was drauf steht, muss drin sein“, waarbij onvermeld blijft welke consequenties die stelling zou moeten hebben voor Jaegerschnitzel, kogelbiefstuk, katjesdrop of slavinken.

Ook Esther Ouwehand maakt een krachtig statement met haar lange rode jurk met meer dan 1200 witte kruisjes. Die kruisjes staan voor het aantal dieren dat geslacht wordt in Nederland: meer dan 1200 per minuut, bijna 640 miljoen dieren per jaar. "Buiten ons gezichtsveld worden onvoorstelbare aantallen dieren geslacht. En de regering heeft nog geen woord over voor hun belangen. In de Troonrede gaat alle aandacht naar de korte termijnbelangen van de mens. Als de Koning klaar is het met voordragen van de ambities van de regering voor het komende jaar, zijn er weer ruim 24.000 dieren gedood. Omdat de regering daar nog geen seconde bij stil staat, doen wij dat de hele dag – en alle dagen van het jaar."

Gerelateerd nieuws

Kamerleden PvdD in gesprek met Dalai Lama over klimaatverandering

Kamerleden Esther Ouwehand en Lammert van Raan vertegenwoordigden vandaag de Partij voor de Dieren tijdens een bezoek aan de ...

Lees verder

PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten tijdens zwangerschapsverlof waargenomen door Eva Akerboom

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten zal tijdens haar zwangerschapsverlof waargenomen worden door Eva Akerboom. Het verlof ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief