PvdD roept op tot boycot Brazi­li­aanse producten


5 september 2019

Marianne Thieme en Esther Ouwehand roepen premier Rutte en minister van Buitenlandse Handel Kaag op tot een boycot van Braziliaanse producten. De boycot moet gelden voor producten die bijdragen aan ontbossing van de Amazone, zoals veevoer (soja), vlees en suiker. Ook wil de partij dat het kabinet in de EU voor soortgelijke maatregelen te pleiten.

Bedrijven als Boskalis, Arcadis, Damen Shipyards, Alewijnse en Van Oord moeten worden uitgesloten van aanbestedingen van de Nederlandse overheid, vanwege hun rol in het faciliteren van de ontbossing in de Amazone door het aanleggen van infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en havens. ‘Is het kabinet nog steeds van mening dat het acceptabel is dat Nederlandse bedrijven meehelpen aan het aanleggen van de infrastructuur voor de zogenaamde ‘sojaroute’ dwars door de Amazone?’ vragen Thieme en Ouwehand aan het kabinet.

Thieme ziet dat het EU-Mercosur-handelsverdrag waar dit kabinet, premier Rutte en minister Kaag voorop, zich hard voor heeft gemaakt de perverse prikkel in zich draagt voor Braziliaanse veevoer- en veeteeltbedrijven om versneld uit te breiden. "Daarmee is het verdrag mede debet aan de Amazonebranden,” zegt Thieme. “Veevoer- en veeteeltbedrijven anticiperen alvast op deze nieuwe investeringsmogelijkheden door grond ‘gereed te maken’ voor landbouw."

Eerder stelde de PvdD ook Kamervragen over de mensenrechtenschendingen in het Amazonegebied die worden goedgekeurd door president Bolsonaro. Thieme en Ouwehand vinden dat een president die de inheemse bewoners van het Amazonewoud ‘parasieten’ noemt, geen handelspartner van Nederland kan zijn.

Gerelateerd nieuws

Woudfunding levert 185.000 euro op

De ‘woudfunding’ van de Partij voor de Dieren heeft in twee weken tijd 185.000 euro opgeleverd. Maar liefst 4500 natuurliefhe...

Lees verder

#Powerplant krijgt veel internationale belangstelling

#Powerplant, de meeste recente documentaire van ons wetenschappelijk bureau, de Nicolaas G. Pierson Foundation(NGPF), heeft s...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief