Een gezonde samenleving waarin welzijn voorop staat
De corona-uitbraak heeft de wereld in één klap wakker geschud en op zijn kop gezet. De Partij voor de Dieren waarschuwt er al jaren voor dat onze omgang met dieren kan leiden tot virusuitbraken bij mensen, en helaas is dit werkelijkheid geworden. Tijd om onze omgang met dieren te herzien. Maar meer dan ooit toonde de pandemie ook aan dat een goede gezondheid van levensbelang is. We beseften hoe belangrijk sociaal contact is, en hoe kwetsbaar ons huidige zorgstelsel is.
De Partij voor de Dieren wil toe naar een gezonde samenleving waar iedereen gezond kan eten, bewegen en leven in een gezonde omgeving met voldoende groen en schone lucht. Waar we de kans op een pandemie terugdringen, waarin de gezondheid van mensen belangrijker is dan commerciële belangen, en waarin een robuust zorgstelsel voldoende tijd en ruimte heeft voor iedereen die zorg nodig heeft.
We leven nu in een ongezonde omgeving, die ervoor zorgt dat steeds meer mensen te maken krijgen met leefstijlgerelateerde klachten als obesitas, diabetes type 2, longziekten en hart- en vaatziekten. Deze mensen zijn kwetsbaarder voor ernstige klachten door COVID-19 dan andere patiënten. Onze basisgezondheid is ondermijnd door falend beleid. De overheid liet de industrie en mobiliteit de lucht jarenlang ernstig vervuilen en legde de voedingsindustrie geen strobreed in de weg. Ongezond eten is zó toegankelijk en goedkoop gemaakt dat onze volksgezondheid eronder is gaan lijden.
De coronacrisis legde daarnaast genadeloos de kwetsbaarheden in de zorg bloot. Het chronisch tekort aan zorgpersoneel leidde tot moeilijke keuzes toen de ziekenhuizen volstroomden met coronapatiënten. Andere zorg moest worden afgebouwd of afgezegd, er bleek een tekort aan hulpmiddelen en vooral aan zorgpersoneel, dat niet alleen zucht onder de hoge werkdruk maar ook onder de administratieve lasten. De afgelopen jaren hebben farmaceutische reuzen steeds meer macht naar zich toegetrokken en zijn regionale zorgverzekeraars met elkaar gefuseerd, terwijl regionale ziekenhuizen werden uitgekleed of zelfs omvielen. De doorgeslagen marktwerking en privatisering zijn de kwaliteit en capaciteit in de zorg niet ten goede gekomen – integendeel!
We pakken de blootgelegde pijnpunten aan, én leren van de lessen die de coronacrisis ons heeft geleerd. De Partij voor de Dieren wil dat onze zorg weer kleinschalig georganiseerd wordt, met de patiënt voorop in plaats van winstmaximalisatie, en met de zorgmedewerkers aan de knoppen. Door als overheid de regie terug te pakken van de voedingsindustrie, de suiker-, de alcohol- en tabakslobby creëren we een omgeving die positief bijdraagt aan onze gezondheid. Én aan de betaalbaarheid van de zorg, want maar liefst een derde van de almaar stijgende zorgkosten is te herleiden naar leefstijlgerelateerde ziekten. Door de stijging in het aantal chronische leefstijlgerelateerde zieken een halt toe te roepen, kunnen we de hoge zorgkosten ook drukken. Met een gezonde leefomgeving en een goed georganiseerde zorg hebben we een sterke basis, maar voorkomen is beter dan genezen. Boven alles gaan we de kans dat er ooit weer een pandemie uitbreekt verkleinen.
-
Financiering/kosten
De kosten in de zorg kunnen omlaag door de bureaucratie aan te pakken. Door een eind te maken aan de macht en winsten van zorgverzekeraars, door te stoppen met absurde beloningen aan de top en door de professionals van de werkvloer weer aan het roer te zetten.
-
Methoden/behandelingen
Preventie is de basis van een goede gezondheidszorg. Gezonder leven, eten en bewegen spelen een belangrijke rol bij het voorkómen van ziekte en ongemak. Preventieve gezondheidszorg drukt de zorgkosten. Een groene leefomgeving maakt mensen, en met name kinderen, gezonder en gelukkiger. Inzetten op preventie in de gezondheidszorg, zowel beleidsmatig als in de dagelijkse praktijk van huisartsen en ziekenhuizen, levert alleen maar voordeel op.
-
Preventieve gezondheidszorg
Preventie is de basis van een goede gezondheidszorg. Gezonder leven, eten en bewegen spelen een belangrijke rol bij het voorkómen van ziekte en ongemak. Preventieve gezondheidszorg drukt de zorgkosten. Een groene leefomgeving maakt mensen, en met name kinderen, gezonder en gelukkiger. Inzetten op preventie in de gezondheidszorg, zowel beleidsmatig als in de dagelijkse praktijk van huisartsen en ziekenhuizen, levert alleen maar voordeel op.
Standpunten
- 100% biologische schoolkantines
- Borstvoeding stimuleren
- Preventieve gezondheidszorg
- Privatisering en marktwerking gezondheidszorg
- Rookverbod horeca
- Schoolfruit op alle basisscholen
- Sport toegankelijk voor iedereen
- Stoppen gebruik vissen voor verwijderen huidschilfers
- Zeer actief preventiebeleid om overgewicht tegen te gaan
-
Zorgverlening
Standpunten
- Belang patiënt voorop in thuiszorg
- Bezuinigingen jeugdzorg terugdraaien
- Bezuinigingen mantelzorg terugdraaien
- Coronacrisis – zet in op bestrijding én voorkom nieuwe uitbraken
- Dierenwelzijn voorop bij gebruik gezelschapsdieren in de zorg
- Diversiteit in de zorg
- Keuzevrijheid bij euthanasie
- Kleinschalige zorg
- Solidariteit in de gehandicaptenzorg
- Solidariteit in de ouderenzorg
-
Coronapas
De Partij voor de Dieren is tegen de coronapas (coronatoegangsbewijs/coronapaspoort/vaccinatiepaspoort). Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Dit mag er niet voor zorgen dat je de toegang tot bepaalde voorzieningen wordt ontzegd. De Partij voor de Dieren is tegen een dergelijke indirecte vaccinatieplicht. Bovendien, wanneer mensen verplicht worden medische informatie te delen is dat een inbreuk op hun privacy. Daarnaast veroorzaakt de coronapas tweedeling in de maatschappij. En hoewel vaccinatie een grote mate van bescherming biedt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, biedt het geen zekerheid dat het coronavirus zich niet meer verspreidt. De Partij voor de dieren zal dan ook de uitbreiding van de coronapas, bijvoorbeeld in de vorm van 2G, niet steunen.
Het kabinet wist dat groepen in grote steden oververtegenwoordigd zijn in de groep ongevaccineerden, maar heeft die mensen niet kunnen bereiken in een taal die ze begrijpen. Daardoor is een deel van de mensen niet in staat geweest een weloverwogen keuze te maken. Het kabinet heeft het werk hier gewoon niet goed gedaan en zet nu – tegen eerdere beloftes in – de coronapas in als paardenmiddel. Dat is niet de oplossing en ondermijnt het vertrouwen in het coronabeleid en de vaccinatiebereidheid. Wat de Partij voor de Dieren betreft zet het kabinet extra in op het bereiken van iedereen met juiste informatie over vaccins.
Meer informatie:
- Motie over niet invoeren van het verplichte coronatoegangsbewijs
- Bijdrage Van Esch aan coronadebat (16 september 2021)
- Bijdrage Van Esch aan coronadebat (16 november 2021)
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 20 april 2023 Inbreng SO Rapport Waterbeschikbaarheid voor de bereiding van drinkwater tot 2030 - knelpunten en oplossingsrichtingen
- 22 maart 2023 Bijdrage Teunissen aan debat over verduurzaming van de financiële sector
- 21 maart 2023 Inbreng SO Aanscherping uitstootnormen fijnstof uit pluimveestallen
- 22 februari 2023 Bijdrage aan debat over het besluit tot sluiten van de kinderhartcentra
- 14 december 2022 Bijdrage Van Esch aan debat over leefstijlpreventie
- 12 december 2022 Inbreng WGO Coronawet 2.0
- 2 november 2022 Inbreng Wet publieke gezondheid
- 18 oktober 2022 Bijdrage Van Esch aan begrotingsdebat Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2023
- 28 september 2022 Bijdrage Van Esch aan debat over de kabinetsreactie op het WRR–rapport "Kiezen voor houdbare zorg. Mensen middelen en maatschappelijk draagvlak"
- 22 september 2022 Bijdrage Ouwehand aan de Algemene Politieke Beschouwingen 2022 (tweede termijn)
- 20 december 2022 Motie Vestering/Akerboom over het gevaar van traditionele medicijnen en voedingssupplementen opnemen in CITES- en WHO-documenten
- 15 december 2022 Motie van Wassenberg c.s. over het vaststellen van een datum voor de invoering van de suikerbelasting
- 19 januari 2022 Motie over in de middellange termijnvisie over de coronastrategie ingaan op een aantal punten
- 19 januari 2022 Motie over niet korten op het kwaliteitskader verpleeghuiszorg
- 1 december 2021 Motie Van Esch c.s. over niet-essentiële winkels achter de douane om 17:00 uur sluiten
- 25 februari 2021 Motie Van Esch/Renkema over een verbod op alle vormen van reclame gericht op kinderen onder de 18 jaar
- 17 mei 2023 Vragen Van Esch en Akerboom over de gezondheidskosten van het eten van vlees
- 5 mei 2023 Vragen Van Esch over de effectiviteit van het afschaffen van btw op groente en fruit in landen waar dit al is toegepast
- 19 april 2023 Vragen Van Esch over de Nutri-Score
- 14 maart 2023 Vragen Van Esch over traditionele medicijnen die deels gemaakt zijn van bedreigde plant- en diersoorten
- 2 maart 2023 Vragen Van Esch over de oproep van de KNMG om lange termijn gezondheidsdoelen wettelijk te verankeren
- 19 januari 2023 Vragen Vestering en Van Esch over de onacceptabele gezondheidsschade door stikstofuitstoot
- 30 december 2022 Vragen Van Raan over het bericht ‘Geheime covid-cijfers Schiphol lagen ver boven het gemiddelde’
- 12 oktober 2022 Vragen Van Esch over het uitstel van de presentatie van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0
- 30 september 2022 Vragen Van Esch en Omtzigt over een laag tarief op verse groente en fruit, dat al in een aantal EU-lidstaten wordt toegepast en dus ook in Nederland mogelijk zou moeten zijn
- 24 juni 2022 Vragen Van Esch over ziekmakende cabinelucht in vliegtuigen
- 31 januari 2023 150 miljoen euro voor zorgmedewerkers met long covid
- 24 maart 2022 Zoönosen in varkenshouderij gemonitord
- 21 maart 2022 ‘Maak gezondere keuzes makkelijker’
- 11 maart 2022 Brussel geeft groen licht voor 0% BTW op o.a. groente en fruit
- 3 november 2021 Kamer wil einde aan stiekem gelobby van voedingsindustrie
- 21 september 2021 ‘Kappen druist in tegen onze natuur’
- 26 juli 2021 Kabinet maakt te weinig werk van groen herstel
- 13 juli 2021 Experts bevestigen: Nederland potentiële hotspot voor zoönotische uitbraken
- 15 april 2021 PvdD stelt Tata Steel ultimatum
- 7 april 2021 Melk en landbouwgif verhogen risico op Parkinson