Meer diver­siteit en inclu­si­viteit in de zorg


De overheid moet een divers aanbod van zorgcentra garanderen. Identiteitsgebonden zorgcentra met een landelijke functie moeten ondersteund worden, evenals regionale, kleinschalige ziekenhuizen.

(Ouderen)zorginstellingen moeten rekening houden met lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgender mensen en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI). LHBTI-vriendelijke zorg moet onderdeel zijn van de kwaliteitseisen voor zorginstellingen.

Transzorg

Er moet meer aandacht komen voor transzorg. Ook moet deze zorg uitgebreid worden om de enorme wachtlijsten tegen te gaan. De wachttijden bij genderklinieken zijn enorm lang waardoor trans personen soms meer dan twee jaar moeten wachten tot zij eindelijk terecht kunnen voor de zorg die ze nodig hebben. Hierdoor lopen veelal jongeren langer dan nodig rond met genderdysforie. Het zorgsysteem raakt verstopt door onnodige psychologische beoordelingen.

Nu is het nog zo dat mensen aan de psycholoog moeten bewijzen dat ze ‘trans genoeg’ zijn, doormiddel van een diagnose van ‘genderdysforie’. Door het schrappen van de verplichte psychologische beoordeling kunnen mensen zelf in samenspraak met de huisarts hun transitie inzetten en vormgeven.

Het standpunt Meer diversiteit en inclusiviteit in de zorg is onderdeel van: Zorg voor iedereen

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer