Verlaag de compen­satie voor nert­sen­fokkers


4 september 2020

Het kabinet is van plan om in totaal 222 miljoen euro uit te trekken voor het vervroegd stoppen van de nertsenfokkerij. De Partij voor de Dieren vindt dat deze vergoeding fors omlaag moet. “Met dergelijk financiële regelingen creëert de overheid een perverse prikkel. De nertsenfokkers raakten de pelzen aan de straatstenen niet kwijt, maar hebben nu een koper met diepe zakken gevonden”, zegt Esther Ouwehand, die een voorstel heeft ingediend om de compensatie te verlagen.

Van de 222 miljoen euro wordt 150 miljoen euro gestoken in het uitkopen van 110 bedrijven. Voor het slopen van de stallen wordt 32 miljoen euro uitgetrokken. En besmette bedrijven krijgen daarboven nog een zeer ruime vergoeding voor de geruimde dieren, waar tot nu toe al 40 miljoen euro voor is uitgetrokken. “De bedragen die minister Schouten nu wil uittrekken om nertsenfokkers te compenseren zijn buiten alle proporties”, zegt fractievoorzitter Ouwehand. “Er zijn andere sectoren die erg te lijden hebben gehad onder de coronacrisis en minimale compensatie hebben gekregen om overeind te blijven. Voor de nertsenfokkers, waarvan enkelen al in de Quote 500 voorkomen, komt een royale uitkoopregeling van meer dan €1,3 miljoen per nertsenfokker. Dit is niet uit te leggen.”

Het kabinet heeft besloten nog dit jaar over te gaan tot een fokverbod voor nertsenhouders overeenkomstig de aangenomen motie van de PvdD en PvdA. In die motie werd de regering verzocht de fokkers te compenseren in lijn met steun voor andere door corona geraakte sectoren. Duidelijk is nu dat het kabinet dat deel van de motie niet uitvoert en gehoor geeft aan de motie van GroenLinks/CDA voor een ‘fatsoenlijke stoppersregeling’.

Opzettelijke besmettingen
Naast een vergoeding voor het vervroegd stoppen, zijn er ook al vergoedingen uitgekeerd aan de 47 bedrijven waar corona werd vastgesteld en de dieren zijn vergast. Wekelijks komen daar bedrijven bij. De Partij voor de Dieren zette hier aan het begin van de zomer al vraagtekens bij. “Een ‘geruimde’ nerts levert meer geld op dan de verkoop van de pelzen op de bontveiling . Tegelijk besparen de fokkers (voer)kosten uit als de dieren eerder worden gedood. Het zou dus wel eens lucratief kunnen zijn om je bedrijf te laten besmetten”, zegt Ouwehand. De NVWA vertrouwt het ook niet meer en laat de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) onderzoek doen naar mogelijke opzettelijke besmettingen.

Lees hier de debatbijdrage van 10 juni waarin Ouwehand de minister al waarschuwde.
En hier de Kamervragen van 8 juli waarin de PvdD opnieuw aan de bel trok.

Gerelateerd nieuws

Geen noodzaak voor ingrijpende corona-app

De Partij voor de Dieren vindt dat de door het kabinet voorgestelde corona-applicatie niet ingevoerd moet worden. De app, die...

Lees verder

‘Ingeperkt gebruik’ van bijengif imidacloprid beschermt water niet

Ondanks een gedeeltelijk verbod op het bijengif imidacloprid, werden in 2019 op alle meetpunten van het waterschap Delfland d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief