Grote door­braken voor dieren bij land­bouw­debat


7 december 2021

Bij het debat over de landbouwbegroting heeft de Partij voor de Dieren grote doorbraken voor de dieren geboekt. Kippen moeten permanent toegang tot water krijgen, het verbod op levend koken van kreeften en krabben is in zicht, veroordeelde dierenbeulen krijgen een houdverbod als ze zich een nog een keer schuldig maken aan mishandeling, de import van doorgefokte huisdieren moet aan banden worden gelegd en er komt strenge controle bij reptielenbeurzen.


De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor permanent toegang tot drinkwater voor kippen om dorst en stress te voorkomen. “Dat klinkt logisch maar de realiteit is dat sommige dieren, vooral kippen, onvoldoende in deze basisbehoefte worden voorzien. Dan kun je wel blijven onderzoeken bij hoeveel of hoe weinig drinkwater het lijden van dieren te erg wordt, maar beter is het om gewoon verplicht te stellen dat dieren altijd toegang hebben tot drinkwater. Wel zo duidelijk”, aldus PvdD-Kamerlid Leonie Vestering, die bij haar pleidooi gesteund werd door het CDA en een meerderheid van de Tweede Kamer achter haar voorstel kreeg.

Levend koken van kreeften
Een Kamermeerderheid was het ook eens met de Partij voor de Dieren en D66 dat er een einde moet komen aan het levend koken van krabben en kreeften. “Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat krabben en kreeften pijn voelen. Het levend koken van deze dieren hoort niet thuis in een beschaafd land. Het is barbaars en extreem wreed. De doodsstrijd duurt minutenlang”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. Landbouwminister Schouten moet zich door het aangenomen voorstel van de PvdD en D66 sterk maken voor een verbod. Ze riep koks al op om daar niet op te wachten en nu al te stoppen met het levend koken van krabben en kreeften.

Levenslang houdverbod
Eindelijk komt er een levenslang houdverbod voor mensen die al eens veroordeeld zijn voor dierenmishandeling of -verwaarlozing en wederom de fout in gaan. “Dierenbeulen die keer op keer in herhaling vallen, zouden nooit meer dieren mogen houden. Daar pleit de Partij al sinds haar oprichting voor”, licht Wassenberg toe. Het voorstel werd ingediend met de PVV en kreeg brede steun van de Kamer.

Stop handel in doorgefokte dieren
Steun bij het CDA en de VVD kreeg de Partij voor de Dieren in haar strijd tegen de import van doorgefokte gezelschapsdieren. Wassenberg: “In Nederland is het inmiddels gelukkig verboden om dieren met ziekmakende uiterlijke kenmerken te fokken, bijvoorbeeld honden met zo’n platte snuit dat ze niet meer goed kunnen ademen. Maar dat je deze dieren nog wel mag importeren en verkopen klopt dan natuurlijk niet.” Een meerderheid van de Kamer sloot zich aan bij het voorstel van PvdD, CDA en VVD. De regering moet de juridische mogelijkheden gaan onderzoeken voor een handel- en importverbod op doorgefokte dieren. “Het liefst zouden we gisteren nog een verbod hebben gezien, maar dit is een heel belangrijke stap in de strijd tegen de malafide handel en het dierenleed dat daarbij gepaard gaat”, aldus Wassenberg.

Aanpak misstanden op reptielenbeurzen
Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met de Partij voor de Dieren en de SP eens dat er veel strengere controle en handhaving moet komen op reptielenbeurzen en wildmarkten. Ook moet de regering de – vaak illegale – handel die daarachter schuilgaat, het dierenwelzijn en de gezondheidsrisico’s in kaart brengen. Wassenberg: “Een belangrijke stap op weg naar het verbod op deze tentoonstellingen met exotische dieren, die totaal niet geschikt zijn om als huisdier gehouden te worden. Veel dieren laten extreme stress zien, zoals gordeldiertjes die trillend op hun zij liggen of slangen die de hele dag door kinderen worden opgepakt. Niet alleen vanuit dierenwelzijn, maar ook vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het niet uit te leggen dat deze beurzen nog bestaan. Het zijn broeihaarden van diereninfectieziekten, die alle risico’s op een nieuwe pandemie met zich meedragen.”


Betreffende moties

    Gerelateerd nieuws

    Wilde bijen in verdrukking door honingcowboys

    Er moet snel beleid komen voor het plaatsen van honingbijkasten in de buurt van natuurgebieden, vindt de Partij voor de Diere...

    Lees verder

    PvdD stemt tegen Rijksbegroting die klimaat- en natuurcrisis verergert

    De Partij voor de Dieren heeft tegen de Rijksbegroting voor 2022 gestemd. “Wij willen geen verantwoordelijkheid willen nemen ...

    Lees verder

    Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

        Abonneer op de nieuwsbrief