Wilde bijen in verdrukking door honing­cowboys


Minister moet met regels komen tegen wildgroei aan bijen­kasten

25 november 2021

Er moet snel beleid komen voor het plaatsen van honingbijkasten in de buurt van natuurgebieden, vindt de Partij voor de Dieren. “Omdat er geen regels zijn en geen registratieplicht is, kon er een wildgroei aan bijenkasten ontstaan. Daardoor komt de beschermde wilde bij nog meer in de verdrukking”, zegt PvdD-kamerlid Leonie Vestering, die er Kamervragen over heeft gesteld.

Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij een kleine hoeveelheid honingbijkasten de wilde bijen al worden verdrongen door honingbijen. Vestering: “Deze zomer zag ik het met mijn eigen ogen tijdens een fietstocht door de Biesbosch. Aan de rand van het natuurgebied staan op diverse plekken wel honderden honingbijkasten, in totaal ruim 2000. Het gebied is voor imkers interessant vanwege de exotische reuzenbalsemien daar volop bloeit, een aantrekkelijk bloem voor bijen. Maar door de miljoenen honingbijen delven de wilde bijen en andere natuurlijke bestuivers nu het onderspit. Zij kunnen deze voedselconcurrent er echt niet bij hebben.”

Door de biodiversiteitscrisis gaat het slecht met insecten in Nederland en dus ook met de wilde bijen. Volgens de laatste telling in 2018 was 55 procent van onze bijsoorten bedreigd of zelfs helemaal verdwenen uit Nederland. Daarom heeft de overheid een Nationale Bijenstrategie opgesteld om in 2030 weer stabiele populaties van bijen en andere bestuivers te hebben. “Zo’n bijenstrategie heeft geen zin als tegelijk de honingcowboys vrij spel krijgen. De natuurminister moet met spoed nationaal beleid maken om de wildgroei aan bijenkasten in te perken, zoals het instellen van een ruime bufferzone rondom natuurgebieden en een landelijk kastenregistratiesysteem”, stelt Vestering voor.

Wilde bijen en andere natuurlijke bestuivers zijn van groot belang voor natuurgebieden. In de Biesbosch komen bijvoorbeeld 13 soorten wilde bijen voor die op de Rode Lijst staan, waaronder de ernstig bedreigde zandhommel en de zeldzame knautiabij.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand geeft inspirerende speech op 33e PvdD-congres

Op zondag 21 november vond het 33e congres plaats van de Partij voor de Dieren, het congres werd online georganiseerd. Het ba...

Lees verder

Grote doorbraken voor dieren bij landbouwdebat

Bij het debat over de landbouwbegroting heeft de Partij voor de Dieren grote doorbraken voor de dieren geboekt. Kippen moeten...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief