Recht om te demon­streren


De wereld staat op een kantelpunt en dat merk je. Overal ter wereld gaan mensen van alle leeftijden en achtergronden de straat op om actie te eisen om onze Aarde leefbaar te houden, grote vervuilers aan te pakken en onze gezondheid te beschermen. Steeds meer mensen laten zich horen tegen onrecht: onrecht tegen mensen die het al moeilijk hebben en onrecht tegen miljarden dieren. Demonstreren heeft veel goede veranderingen gebracht en is een belangrijk recht dat we moeten koesteren. In Nederland staat dit recht echter onder druk.

De overheid moet er alles aan doen om demonstraties mogelijk te maken en ervan uitgaan dat ze vreedzaam verlopen. Het verplicht aanmelden van demonstraties wordt vrijwillig gemaakt. De wetten rondom demonstraties worden in lijn gebracht met internationale mensenrechtenstandaarden. De politie moet terughoudend zijn in het oppakken van vreedzame demonstranten. Als een deel van de demonstranten gewelddadig wordt, moet de politie ervoor zorgen dat de vreedzame demonstranten hun protest voort kunnen zetten.

Medewerkers van de overheid en de politie worden beter geïnformeerd over de mensenrechten en de wetten rondom demonstraties. Er komt een website die informatie geeft over het demonstratierecht. Fouten die gemaakt worden, worden openlijk gecommuniceerd en er wordt van geleerd.

De privacy van demonstranten wordt beschermd. Identiteitscontroles bij vreedzame demonstraties zijn in strijd met het demonstratierecht en het recht op privacy. Surveillance van vreedzame demonstranten wordt gestopt. Mensen hebben het recht om te demonstreren, ook tegen abortus, maar intimidatie bij abortusklinieken wordt niet geaccepteerd.

De Partij voor de Dieren wil dat kleine demonstraties geen verplichte aanmelding meer nodig hebben. Ook moet de aanmeldtermijn voor demonstraties worden verkort.

Het standpunt Recht om te demonstreren is onderdeel van: Een rechtvaardige samenleving

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Moties Vragen