Dieren in de wei moeten beter beschermd worden tegen hitte­stress


Wassenberg vraagt minister om meer hand­having en maat­re­gelen

7 augustus 2020

De Partij voor de Dieren heeft landbouwminister Schouten vragen gesteld over het gebrek aan schaduw in weilanden waar dieren worden gehouden. Al vóórdat de huidige hittegolf begon hadden 110 miljoen dieren dit jaar last van hittestress, onderzocht Wakker Dier. “En dan moest de echte hitte van 35 graden en meer nog komen. Het houden van dieren in de wei zonder schaduw is een overtreding van de zorgplicht voor dieren en moet beboet worden”, vindt Kamerlid Frank Wassenberg, die de minister om maatregelen heeft gevraagd.

Schapen hebben bij 23 graden al last van hittestress. Ze gaan hijgen, worden sloom en proberen de schaduw op te zoeken. In het rapport van Wakker Dier staat dat in Noord-Holland 75 procent van de schapen in de wei geen enkele vorm van schaduw heeft. Wassenberg wil van de minister weten om welk percentage het landelijk gaat. Ook wil hij weten hoe die cijfers eruit zien voor koeien, paarden en geiten.

Eigenaren van dieren zijn wettelijk verplicht hun dieren de nodige bescherming te bieden, ook bij bijzondere weersomstandigheden. Wassenberg vraagt de minister de NVWA beter te laten controleren tijdens deze hete dagen, zowel bij dieren in de wei als bij dieren in stallen. Ook wil hij dat de NWVA deze zomer extra controleert bij diertransporten boven de 27 graden en het verbod op diertransporten boven de 35 graden beter handhaaft.

Hitteplan voor dieren
De Partij voor de Dieren drong tijdens de recordwarme zomer van 2019 al aan op een Nationaal Hitteplan voor dieren. “Structureel veel minder dieren in stallen, vrije uitloop met beschutting en geen transport op warme dagen”, vatte Esther Ouwehand de belangrijkste maatregelen samen. Toen ze in mei dit jaar nog geen concrete maatregelen zag van minister Schouten pleitte ze voor een Spoedwet hittestress.

Gerelateerd nieuws

Zorgen PvdD om toezicht op onverdoofde slacht in tijden van corona

De Partij voor de Dieren heeft bij de minister aangedrongen op uitbreiding van de handhavingscapaciteit van de NVWA tijdens h...

Lees verder

Duurzaamheid en dierenwelzijn moeten criteria zijn voor nieuwe NOW-steun

Er moeten nieuwe criteria komen voor de NOW-regeling, zodat steunaanvragen van bedrijven die klimaatverandering, milieuschade...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief