PvdD wil Nationaal Hitteplan voor dieren


'Minister moet per direct maat­re­gelen treffen tegen hitte­stress'

22 juni 2019

Met voorspelde temperaturen van boven de 35 graden zullen veel dieren komende week te maken krijgen met ernstige hittestress. De Partij voor de Dieren vraagt minister Schouten daarom per direct maatregelen te treffen. “Structureel veel minder dieren, meer ruimte, vrije uitloop met beschutting en geen transport op warme dagen”, vat Esther Ouwehand de maatregelen samen.

Het is een groot drama, elke zomer weer. Vrachtwagens propvol met dieren die in de brandende hitte op transport gaan naar het slachthuis. Dieren raken gestresst omdat zij hun hitte niet kwijt kunnen, hebben te weinig ruimte om voldoende te bewegen of te liggen, drogen uit en een flink aantal dieren sterft van ellende.
Afgelopen week was het weer raak. Dinsdag - een warme dag van 27 graden - maakte Animal Rights beelden bij slachthuis Vion in Boxtel. Vijftien tot twintig vrachtwagens vol dieren moesten uren rondjes rijden of op zoek naar een schaduwplekje. Ouwehand: “Door de bizarre snelheid van het slachtproces worden dieren in zulke enorme aantallen aangeleverd dat er al gauw oponthoud en lange wachttijden van enkele uren ontstaan. De temperaturen en de stress in de truck lopen dan snel op.”

'Pervers systeem'
Hittestress ontstaat ook in potdichte stallen waar de temperatuur op zomerse dagen flink kan oplopen. Varkens nemen modderbaden in hun eigen uitwerpselen in een wanhopige poging verkoeling te vinden. In het huidige beleid wordt de stal dan uitgedund door dieren vervroegd naar de slacht te sturen. “Beter dood dan warm, zo lijkt de gedachte. En dat noemen ze dan een ‘dierenwelzijnsmaatregel’. Typerend voor de perversiteit van het systeem”, zegt Ouwehand.

Echte maatregelen blijven uit. De minister houdt liever vast aan het zoveelste vrijblijvende, niet bindende sectorplan. Niet afdwingbaar, omdat de afspraken niet wettelijk zijn vastgelegd. De pluimveesector bijvoorbeeld weigert nu al drie jaar om de afspraken over te nemen. Ouwehand: “Een sector waarin honderden miljoenen dieren per jaar worden gefokt, gebruikt, gedood of geëxporteerd, weigert pertinent haar handtekening te zetten onder afspraken die voor minimale verbetering zouden zorgen, en komt daar nog altijd mee weg.”

De Dierenbescherming en Eyes on Animals presenteerden deze maand het rapport ‘Op de bres tegen hittestress’, met daarin goed onderbouwde en met hulp van dierenartsen tot stand gekomen aanbevelingen. De Partij voor de Dieren vindt het onbestaanbaar dat de minister deze aanbevelingen aan de kant schuift en de twee organisaties slechts uitnodigt voor een gesprek met haar ambtenaren.

Esther Ouwehand roept de minister daarom op om per direct de volgende maatregelen in te voeren:

  • Structureel minder dieren houden in stallen zodat ze meer ruimte hebben.
  • Alle dieren op veebedrijven moeten naar buiten kunnen en daar mogelijkheden hebben om af te koelen, zoals modderbaden, stofbaden, bomen en schuilstallen in de wei
  • Verbod op diertransporten op zomerse dagen.
  • Verlaging van de snelheid van het slachtproces in slachthuizen.
  • Maximaal een uur wachttijd voor het slachthuis en in de wachtstal.

Hitteplan
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt er een Nationaal Hitteplan voor dieren, zoals er ook een Hitteplan voor mensen is. De fractie zal hier opnieuw een voorstel voor indienen.

Lees hier meer over onze voorstellen aan de minister in reactie op het rapport ‘Op de bres tegen hittestress’ van de Dierenbescherming en Eyes on Animals.
Ook vorig jaar dienden we Kamervragen in waarmee we de minister opriepen met een Hitteplan voor dieren te komen. Die vragen vind je hier.

Gerelateerd nieuws

'Stoelriemen vast, de daling is ingezet'

“We hebben een list nodig”, zei luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen (VVD) in reactie op de vastgelopen plannen voor Lelystad...

Lees verder

Groeiend verzet tegen rampzalige Mercosur-deal

De volledige oppositie heeft zich onder aanvoering van de Partij voor de Dieren tegen het EU-vrijhandelsverdrag met de vier M...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief