Kamer wil jacht­verbod op hazen en konijnen


4 november 2020

Een Kamermeerderheid wil dat de minister met spoed een jachtverbod op hazen en konijnen instelt nu deze dieren op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren terecht zijn gekomen. Deze oproep van de Partij voor de Dieren aan minister Schouten wordt gesteund door de partijen D66, PVV, GroenLinks, SP, en PvdA.

Het gaat slecht met de hazen en konijnen. Sinds 1950 zijn de aantallen met 60 tot 70 procent afgenomen. Daardoor staan ze nu voor het eerst op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren, die deze week door het ministerie van LNV werd gepresenteerd. “Het kan niet zo zijn dat deze dieren uit ons Nederlandse landschap verdwijnen. Er is meer nodig om ze beter te beschermen - denk aan verbetering van de natuur, van hun leefomgeving - maar de eerste stap die nu snel gezet moet worden is een jachtverbod”, zegt Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Op dit moment zijn hazen en konijnen vrij bejaagbare soorten. De PvdD, D66, PVV, GroenLinks, SP, en PvdA vragen minister Schouten de dieren van deze lijst te halen. Ook willen de partijen van de minister horen wat ze nog meer gaat doen om de haas en het konijn zodanig te beschermen dat ze weer van de Rode Lijst af kunnen.

Gerelateerd nieuws

Tweede Kamer wil importverbod op bont

Het kabinet moet zich sterk maken voor een importverbod op bont en bontproducten. Dit dankzij een aangenomen voorstel van de ...

Lees verder

PvdD wil actie voor betere luchtkwaliteit

Steeds meer onderzoek bevestigt dat er een verband bestaat tussen een slechte luchtkwaliteit en de ernst van de klachten bij ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief