Woud­funding levert 185.000 euro op


PvdD schrijft in op vier kavels om Gelderse natuur veilig te stellen

3 september 2019

De ‘woudfunding’ van de Partij voor de Dieren heeft in twee weken tijd 185.000 euro opgeleverd. Maar liefst 4500 natuurliefhebbers hebben vierkante meters natuur geadopteerd. Met de actie wil de partij voorkomen dat stukken natuur, die Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland in de uitverkoop deden, verloren gaan. De PvdD heeft op de veiling ingeschreven op vier kavels. Ook is een bedrag bestemd voor beheer en onderhoud van de kavels die aangekocht worden. De veiling sloot afgelopen zaterdag. Uiterlijk op 30 september wordt bekend welke kavels aan de partij gegund worden.

Er werd 400 hectare (zo’n 800 voetbalvelden) Gelderse natuur geveild. Met de opbrengst wil Staatsbosbeheer elders in Nederland ‘betere’ natuur kopen. De verkoop van natuur om ‘betere’ natuur terug te kopen is volgens de PvdD onverantwoord beleid ten tijde van de klimaat- en biodiversiteitscrises.

De partij wijst erop dat er geen garanties zijn dat de door Staatsbosbeheer verkochte natuur niet verkwanseld wordt door de nieuwe eigenaar. “Staatsbosbeheer neemt een grote gok”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. “Dat we zo natuurgebieden kwijt raken is zeker; of er betere natuur voor in de plaats komt is nog maar zeer de vraag. Nederland haalt de internationale doelstelling op het gebied van natuur en biodiversiteit nu al niet en heeft juist een uitbreiding van de natuur nodig. Het verontrustende VN-rapport dat twee weken geleden verscheen was ook heel duidelijk: iedere boom die we kwijtraken, is er een te veel”, zegt Wassenberg.

Wassenberg stelde al Kamervragen en wil nu middels de ‘woudfunding’ in ieder geval een deel van de natuur behouden en beschermen. De aangekochte natuur moet tevens jachtvrij worden. Slechts 13 procent van Nederland bestaat momenteel uit beschermd natuurgebied. Daarmee is Nederland de hekkensluiter van Europa.

In 2013 wist de PvdD met een soortgelijke ‘woudfunding’ bijna 100.000 vierkante meter natuur in Daarle veilig te stellen toen Staatsbosbeheer als gevolg van de natuurbezuinigingen die toenmalig staatssecretaris Bleker (CDA) doorvoerde, stukken natuur verkocht in de regio Daarle (Overijssel) aan de hoogste bieder. De PvdD kocht toen met de hulp van duizenden natuurbeschermers bijna 100.000 vierkante meter natuur vrij. Na de succesvolle aankoopactie van de PvdD stopte het kabinet de uitverkoop vanwege de ‘ontstane maatschappelijke onrust’.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD loopt 24 augustus mee met Animal Rights March

Over de hele wereld lopen gelijkgestemden deze zomer mee met de Animal Rights March om een gelijke, rechtvaardige en liefdevo...

Lees verder

PvdD roept op tot boycot Braziliaanse producten

Marianne Thieme en Esther Ouwehand roepen premier Rutte en minister van Buitenlandse Handel Kaag op tot een boycot van Brazil...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief