#Powerplant krijgt veel inter­na­ti­onale belang­stelling


6 september 2019

#Powerplant, de meeste recente documentaire van ons wetenschappelijk bureau, de Nicolaas G. Pierson Foundation(NGPF), heeft sinds de première afgelopen februari veel internationale belangstelling gekregen.

Na de feestelijke wereldpremière in het prachtige Tuschinski Theater in Amsterdam op 7 februari, trok de film eerst ons eigen land door, tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bij vertoningen in vrijwel alle provincies kregen geïnteresseerden de gelegenheid om op deze manier kennis te maken met het gedachtegoed van de partij en konden zij vragen stellen aan onze volksvertegenwoordigers.

Daarna werd #Powerplant ook in het buitenland ontdekt. Tijdens de aanloop naar de verkiezingen voor het Europese Parlement werd de film niet alleen ingezet voor de campagne in Nederland, maar organiseerden ook onze Europese zusterpartijen in België, Spanje en Portugal vertoningen. Samen riepen we de Europeanen op om te stemmen vóór dieren, natuur en milieu en lieten we zien hoe belangrijk een transitie naar een meer plantaardige levenswijze daarbij is.

Ook filmfestivals nemen #Powerplant graag op in hun programmering; de film is inmiddels al geselecteerd voor elf festivals in landen als de Verenigde Staten, Mexico, Italië, Canada, India, Cyprus, Litouwen en Maleisië. En met succes: op het Tulum World Environmental Film Festival in Mexico sleepte #Powerplant maar liefst twee prijzen in de wacht: de film won de awards "Best Feature Film" en "Best Original Music". Alle muziek in #Powerplant is van Moby, die zelf ook in de film wordt geïnterviewd. Op het Wolves Independent International Film Festival in Litouwen op 10 augustus was #Powerplant een van de halvefinalisten en op het 12th International Kuala Lumpur Eco Film Festival 2019 in Maleisië op 5 augustus schopte #Powerplant het zelfs tot de finale. We wachten nog met spanning op selecties van andere festivals, de internationale tournee van onze documentaire is nog lang niet ten einde!

Mensen die niet in de gelegenheid zijn om een vertoning of filmfestival bij te wonen, hoeven de documentaire niet te missen: #Powerplant is ook beschikbaar op Youtube, in al zes talen: Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Frans en Bosnisch.

In #Powerplant onderzoekt Marianne Thieme wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving. De noodzaak om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen wordt onderschreven door steeds meer wetenschappers en instituten. Marianne Thieme gaat hierover in #Powerplant in gesprek met Oxford-wetenschappers Marco Springmann, Joseph Poore en Kate Raworth, Will Steffen van het Stockholm Resilience Centre en Atze Jan van der Goot en Birgit Dekkers van Wageningen University & Research. De onmiskenbare verandering die al gaande is in de samenleving komt tot uiting in de interviews met artiest Moby (“Wat begon als een kleine activistische groep is nu een mainstream beweging geworden: veganisme is het nieuwe normaal.”), Michelin-sterrenkok Alexis Gauthier (“Dit is een beweging die je niet meer kunt stoppen en als chefs hebben wij een belangrijke verantwoordelijkheid hierin”) en directeur van IKEA Food Michael La Cour ("Het zijn de millennials die onze generatie nu beïnvloeden en ze hebben gelijk. Het is hun wereld. Er is geen weg terug”).

#Powerplant vormt een logisch vervolg op Meat the Truth, de eerste klimaatfilm van Nederland uit 2007, waarin Marianne Thieme het verband legde tussen de veehouderij en het klimaatprobleem. Uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken bleek toen al dat wanneer alle Nederlanders een dag per week geen vlees zouden eten, dat eenzelfde besparing aan broeikasgassen zou kunnen opleveren als wanneer een miljoen auto’s van de weg gehaald zouden worden.

Joseph Poore zegt daarover: “Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de allerbeste manier om je impact op planeet Aarde te verkleinen, niet alleen wat betreft broeikasgassen, maar ook wat betreft verzuring, eutrofiëring, land- en watergebruik. Het effect is veel groter dan minder vliegen of een elektrische auto kopen.”

Gerelateerd nieuws

PvdD roept op tot boycot Braziliaanse producten

Marianne Thieme en Esther Ouwehand roepen premier Rutte en minister van Buitenlandse Handel Kaag op tot een boycot van Brazil...

Lees verder

‘Kalfsvleesdeal’ met China heeft afschuwelijke gevolgen

Vandaag vond in de Tweede Kamer een openbare hoorzitting plaats waar experts hun licht konden laten schijnen over de nieuwe ‘...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief