PvdD en Groen­Links orga­ni­seren hoor­zitting over vuurwerk


4 februari 2020

Vandaag organiseert de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer samen met GroenLinks een hoorzitting over consumentenvuurwerk. Tijdens de hoorzitting informeren deskundigen Kamerleden over de gevaren van alle soorten vuurwerk. Het kabinet heeft aangegeven alleen een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te willen, maar ook sierwerk zorgt voor grote problemen.

“Over de gevaren van siervuurwerk is bij sommige partijen onduidelijkheid”, merkt Ouwehand. “Daarom is het van belang om met een groot aantal ervaringsdeskundigen van gedachten te wisselen. Over de positie van hulpverleners, de aard van ongelukken met vuurwerk, de visie van artsen, de positie van slachtoffers en de effecten op de handhaving.”

Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er een definitieve klap op de vuurpijl: een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Ouwehand: “Ook siervuurwerk kan zeer gevaarlijk zijn. Bij deze jaarwisseling heeft siervuurwerk voor 55 procent van de slachtoffers gezorgd. Daarnaast benadrukken verschillende burgemeesters dat een totaalverbod beter te handhaven is. Bovendien draagt ook siervuurwerk bij aan lucht- en milieuvervuiling en bezorgt het dieren veel angst en stress. Een meerderheid van de Nederlanders is daarom al om. Nu het kabinet nog.”

Tijdens de hoorzitting delen onder meer Jeroen Dijsselbloem, Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Ruud Verkuijlen, Programmamanager agressie en geweld tegen politieambtenaren, Otto Adang, Lector Politieacademie/hoogleraar Veiligheid en Collectief gedrag RUG, Marcel Dokter, Voorzitter Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, Han Noten, Voorzitter Ambulancezorg Nederland, Tjeerd de Faber, Oogarts/Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Michael Rutgers, Algemeen directeur Longfonds, Elly von Jessen, Vuurwerkexpert Dierenbescherming hun inzichten met de Kamerleden. Namens de Partij voor de Dieren doet Frank Wassenberg mee aan het debat.

Totaalverbod
Al in januari 2008 pleitte de Partij voor de Dieren tijdens het AO Vuurwerk voor het invoeren van een totaalverbod op particulier vuurwerk. En ook in 2012 en 2015 nam de PvdD-fractie het initiatief voor hoorzittingen over vuurwerk. Lees hier meer:
- https://www.partijvoordedieren...

- https://www.partijvoordedieren...

Gerelateerd nieuws

Kamerlid Frank Wassenberg doet aangifte tegen slachthuis Westfort en tegen NVWA

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie tegen slachthuis W...

Lees verder

Tweede Kamer op voorstel PvdD snel in debat over de dagelijkse realiteit in slachthuizen

Op voorstel van de Partij voor de Dieren komt er snel een groot debat in de Tweede Kamer over de wantoestanden die dagelijks ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief