Volgende maand hoor­zitting vuurwerk in Tweede Kamer


26 maart 2015

Op 30 april zal een hoorzitting over vuurwerk plaatsvinden in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren heeft de hoorzitting aangevraagd naar aanleiding van de nieuwe vuurwerkregels die de afgelopen jaarwisseling zijn ingegaan. Deze regels gaan de partij nog niet ver genoeg, daarom blijft zij zich inzetten voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.

De afgelopen jaarwisseling waren er kortere afsteektijden voor vuurwerk. Afsteken was toegestaan vanaf 18.00 uur, eerder was dat 10.00 uur. Toch bleek deze maand dat het aantal ziekenhuisopnames in 10 jaar tijd niet zo hoog is geweest als dit jaar. Op 31 december en 1 januari zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld. Meer dan een kwart moest blijven, dit is het hoogste in 10 jaar. Er waren verwondingen aan 261 ogen. De helft van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger. De roep uit de samenleving om een geheel vuurwerkverbod wordt steeds luider.

De Partij voor de Dieren vindt de maatregelen - weliswaar een stap in de goede richting - nog niet ver genoeg gaan. De partij heeft daarom een hoorzitting aangevraagd om deskundigen zoals artsen, burgemeesters en politie te horen over hun visie op consumentenvuurwerk.

Na de hoorzitting zal er nog een Tweede Kamerdebat over vuurwerk gepland worden. De Partij voor de Dieren zal hier wederom pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief