Kamerlid Frank Wassenberg doet aangifte tegen slachthuis Westfort en tegen NVWA


Oproep: doe zelf ook aangifte!

4 februari 2020

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie tegen slachthuis Westfort in IJsselstein en tegen de NVWA. De aangifte volgt op de beelden van Ongehoord, uitgezonden door RTL, waarop dierenartsen van de NVWA te zien zijn die meedoen aan de mishandeling van varkens die naar de slacht geleid worden.

Frank Wassenberg: “Als je weet dat er iets strafbaars is gebeurd, kun je aangifte doen. Ik zie dat hier niet alleen als mijn recht, maar ook als mijn plicht. Uit de beelden blijkt dat de directie van slachthuis Westfort via cameratoezicht op de hoogte was van ernstige misstanden en dat controlerende dierenartsen van de NVWA niet hebben ingegrepen bij het vaststellen van de misstanden, maar actief hebben deelgenomen aan de dierenmishandeling.”

Wassenberg is van mening dat niet alleen de daders van de dierenmishandeling bestraft moeten worden, maar ook dat justitie de systeemfouten die opsporing en handhaving in de weg staan moet aanpakken, zowel bij het slachthuis als bij de toezichthouder NVWA. “Het gaat te vaak mis in slachthuizen om nog van incidenten te kunnen spreken. De problemen zijn structureel. En als wetshandhavers niet ingrijpen bij misstanden, maar daaraan actief deelnemen, is het hek van de dam. Er zal nu justitieel moeten worden ingegrepen, zowel bij het slachthuis als bij de NVWA.”

Volgens Wassenberg zou het slachthuis hangende het onderzoek gesloten moeten worden en zouden dierenartsen van de NVWA die zich schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling geschorst moeten worden.

Wassenberg roept iedere dierenbeschermer die de beelden gezien heeft op daarvan ook zelf in persoon aangifte te doen bij de politie, zodat de zaak niet voor een zoveelste keer met een sisser af kan lopen.

Tips bij het doen van aangifte:

*U kunt als particulier aangifte doen van de strafbare feiten die plaatsvonden in slachthuis Westfort, die hier te zien zijn:

www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5003626/varkens-slachthuis-slaan-geweld-vlees

www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5008376/nieuwe-beelden-dierenartsen-nvwa-doen-mee-aan-mishandeling-varkens

*De politie is verplicht uw aangifte op te nemen. Politiekorpsen werken alleen op afspraak, die kunt u het beste telefonisch maken.

* Neem legitimatie mee als u aangifte gaat doen, bijvoorbeeld met een paspoort of rijbewijs.


* Online kunt u via deze link een afspraak maken: https://www.politie.nl/aangift...

Gerelateerd nieuws

Misstanden in slachthuis 'bewust' vlees

RTL Nieuws bracht vanochtend beelden naar buiten van mishandelingen van varkens in slachthuis Westfort in IJsselstijn. Westfo...

Lees verder

PvdD en GroenLinks organiseren hoor­zitting over vuurwerk

Vandaag organiseert de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer samen met GroenLinks een hoorzitting over consumentenvuurwerk...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief