Tweede Kamer op voorstel PvdD snel in debat over de dage­lijkse realiteit in slacht­huizen


4 februari 2020

Op voorstel van de Partij voor de Dieren komt er snel een groot debat in de Tweede Kamer over de wantoestanden die dagelijks plaatsvinden in Nederlandse slachthuizen en het falende toezicht van de NVWA. Ook gaat de PvdD Kamervragen stellen.

Na de vreselijke beelden uit een groot varkensslachthuis die vorige week naar buiten kwamen, bracht Ongehoord vandaag opnieuw undercoverbeelden naar buiten. Dit keer was te zien hoe hardhandig slachthuismedewerkers omgaan met kippen die zijn gefokt voor de productie van biologische en Beter Leven eieren en na 1,5 jaar als ‘soepkip’ worden geslacht. Ook hier is te zien hoe dieren nog bij bewustzijn zijn als zij het verdere slachtproces ingaan. En ook hier grijpt de NVWA niet in. Door een gesprek tussen slachthuismedewerkers wordt duidelijk hoe zij over de toezichthouder denken: “Die we vandaag hebben is de makkelijkste die er is. Die boeit het helemaal geen reet.”

Vorige week bracht Ongehoord beelden naar buiten van grove mishandelingen van varkens in slachthuis Westfort, waaraan dierenartsen van de NVWA zelfs actief aan deelnamen. Ook dat slachthuis levert vlees met een biologisch en Beter Leven keurmerk. Fractievoorzitter Esther Ouwehand: “De beelden komen uit die slachthuizen waarvan je zou verwachten dat de regels het beste worden nageleefd van allemaal, waar dieren terecht komen met een Beter Leven Keurmerk. Maar de beelden zijn om te huilen. Iedere keer dat dit soort beelden de harde werkelijkheid laten zien achter de productie van vlees, zuivel, eieren en vis, reageren mensen geschokt. Er is een grote kloof tussen wat de consument wordt voorgespiegeld en de dagelijkse realiteit voor dieren in de veehouderij. Landbouwminister Schouten houdt vol dat de consument kan kiezen voor vlees met een keurmerk. Maar, zoals ook Zondag met Lubach een paar maanden geleden nog liet zien, weten mensen niet dat ook deze dieren in de co2-kelder terecht komen en op dezelfde vreselijke manier worden geslacht.”

Dat de NVWA niet optreedt tegen dierenmishandeling in slachthuizen, is helaas al jaren bekend. Dat NVWA-dierenartsen zelfs actief meewerken aan de mishandeling, is een nieuw dieptepunt. Ouwehand: “Minister Schouten moet hard ingrijpen. Ze heeft al aangekondigd dat ze eindelijk de slachtsnelheid omlaag wil brengen, waar de Partij voor de Dieren al jaren voor pleit. Maar om echt iets te kunnen veranderen, moet het aantal dieren dat wordt gefokt en geslacht in Nederland minstens met de helft teruggebracht en moet de bezem grondig door de NVWA om eindelijk af te komen van de dierenartsen die weigeren om in te grijpen als dieren worden mishandeld.

En minister Schouten moet eindelijk de waarheid durven te vertellen: met 642 miljoen dieren die per jaar in Nederland worden geslacht, met slachttempo’s van 650 varkens per uur in één slachthuis, en 290 controleurs om dat allemaal in de gaten te houden, blijven ernstige misstanden aan de orde van de dag. Keurmerk of niet.”

Gerelateerd nieuws

PvdD en GroenLinks organiseren hoor­zitting over vuurwerk

Vandaag organiseert de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer samen met GroenLinks een hoorzitting over consumentenvuurwerk...

Lees verder

Partij voor de Dieren en GroenLinks presenteren initiatiefwet vuurwerkverbod

De Partij voor de Dieren en GroenLinks presenteren vandaag de initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. Dit doen zij op de dag d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief