Bijdrage Kostic aan debat over de Impact Assessment Natuur­her­stel­ver­or­dening


29 februari 2024

Voorzitter, dinsdag was een belangrijke dag voor de natuur. Het Europees parlement stemde met een ruime meerderheid voor de Europese Natuurherstelwet. En dat is ontzettend goed nieuws. Want laten we niet vergeten: de natuur vormt de basis van ons bestaan. Zonder natuur geen leuke wandelingen door de bossen, of hier over het strand. Geen schoon water, geen voedsel. En al helemaal geen economie.

Zoals de Impact Assessment, toch de hoofdrolspeler van vandaag, al zegt: die Natuurherstelwet is er niet voor de lol. Het moest komen, omdat er na decennia onvoldoende resultaat kwam. Omdat het - na decennia van geitenpaadjes en vrijblijvende afspraken met de fossiele en agro-industrie - nog stééds niet gelukt is om zelfs de basis van onze natuur te beschermen. Ja… Dan moet je regels stellen.

Jarenlang is de natuur aangetast. Door de fossiele bedrijven, door Schiphol die zonder vergunning straffeloos door kon gaan, en door de agro-industrie. De bedrijven strijken grote winsten op, terwijl de rekening van de schade die ze aanrichten bij de gewone burger wordt gelegd. En de jongere generatie is al helemaal de klos.

Voor de Partij voor de Dieren heeft de natuur, en alle door wanbeleid bedreigde dieren, waarde van zichzelf. Maar we hebben de natuur ook ongelofelijk hard nodig. Dat blijkt ook uit de Impact Assessment: de kosten van niets doen zijn vele malen hoger dan de kosten voor natuurherstel. En ze worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Dat is werkelijk onverantwoord.

Maar wat zien we ondertussen bij veel politici? De korte termijn economische belangen staan telkens weer centraal. Dat zien we in het Europees Parlement. Waar de Europese Volkspartij, onder druk van de agro-industrieprotesten, een laatste poging deed om de natuurherstelwet te saboteren. Gelukkig, gelukkig, is het ze niet gelukt.

Hetzelfde zien we hier, in de Kamer, waar alle trucjes uit de doos worden gehaald om te doen alsof deze wet rampzalig is voor Nederland.
De mens kan niet zonder natuur, maar de natuur kan wel zonder de mens. Dus laten we nu doorpakken natuurbescherming en natuurherstel. En laat ik duidelijk zijn. Het informatierecht van de Kamer is een groot goed. De informatievoorziening vanuit dit ministerie móét echt beter. Het komt te vaak voor dat we stukken te laat, of helemaal niet, ontvangen. Maar in dit geval heeft de minister goed gehandeld.

De Partij voor de Dieren gaat er dan ook van uit dat de minister op korte termijn de appreciatie van het Impact Assessment zal sturen, waarin het kabinet het belang van het beschermen en herstellen van de natuur volledig erkent. Want de gevolgen van de voortdurende natuurcrisis voor mens en dier, is pas echt onbetaalbaar.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Teunissen over het bericht "Ambtenaren Rob Jetten hielpen Vattenfall aan subsidie voor biomassacentrale: 'Toekenning deugt niet'; in strijd met kabinetsbesluit"

Lees verder

Bijdrage Ouwehand wetgevingsoverleg Wet Dieren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer