Het eerlijke verhaal over het lijden van dieren in de vee-industrie


Consumenten moeten weten waar hun eten vandaan komt. Maar de dagelijkse realiteit achter vlees, zuivel, eieren en vis wordt actief weggehouden bij het publiek. Er is een groot gat tussen de afschuwelijke werkelijkheid voor de honderden miljoenen dieren en het vrolijke beeld dat mensen hierover wordt voorgespiegeld. Scharreleieren komen bijvoorbeeld helemaal niet van kippen die lekker buiten kunnen scharrelen, maar van kippen die hun hele leven doorbrengen in een propvolle schuur. Door dit soort misleiding hebben veel consumenten geen idee hoe het er werkelijk aan toegaat. In reclame en op verpakkingen zien deze dieren er blij, gelukkig en gezond uit.

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de misleiding over de herkomst van dierlijke producten. De overheid draagt zorg voor volledige openheid en voorlichting over wat dieren ondergaan voordat hun vlees of producten in de winkel liggen. Door bijvoorbeeld onafhankelijke beelden van de realiteit in stallen, slachthuizen, transport en de visserij en brengt die actief naar buiten. Ook zorgt de overheid voor goede publieksinformatie over wat dieren ondergaan ten behoeve van dierlijke producten. Journalisten moeten betere toegang krijgen tot informatie over wat er gebeurt in de veehouderij. De overheid gaat feiten en cijfers over dieren in de veehouderij volledig en helder registreren en op een toegankelijke manier publiceren. Dat gaat onder meer over het aantal dieren dat voortijdig sterft in de stallen of dood aankomt bij het slachthuis na transport.

Op vlees, zuivel en eieren komt een duidelijk etiket dat laat zien waar het betrokken dier geboren is, hoe en hoelang het geleefd heeft en – in geval van vlees – waar en hoe het dier geslacht is. Op vleeswaren komt een QR-code met een stream naar het slachthuis waar het dier is geslacht, zodat consumenten zelf het slachtproces kunnen beoordelen.

Het standpunt Het eerlijke verhaal over het lijden van dieren in de vee-industrie is onderdeel van: Dierenrechten

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer