Succes: Tweede Kamer wil einde aan afknippen ogen van garnalen


29 mei 2024

Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren moet de regering zich inzetten voor een Europees importverbod op garnalen waarvan de ogen onverdoofd zijn afgeknipt. Ook moet de minister Nederlandse supermarkten oproepen deze mishandelde garnalen niet meer te verkopen.

PvdD-Kamerlid Ines Kostić: “Het staat zonder twijfel vast dat garnalen pijn voelen. Het afknippen van hun ogen zorgt dus voor ernstig leed. De EU is al gestopt met het importeren van bijvoorbeeld bont van honden, katten en zeehonden omdat die dieren wreed worden behandeld. Het is daarom niet meer dan logisch om ook met dit dieronvriendelijke product te stoppen.”

Om vrouwtjesgarnalen zo snel mogelijk eitjes te laten leggen, gebruiken kwekers in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië een barbaarse techniek: ze knippen hun oogsteeltje door met een gloeiendheet pincet. Tijdens deze ingreep deinzen de dieren terug en daarna zijn ze gedesoriënteerd. Ze zwemmen niet meer recht en botsen tegen de bassinwanden aan.

De Partij voor de Dieren stelde in 2022 al Kamervragen over de lugubere praktijken n.a.v. beelden van Keuringsdienst van Waarde. Onlangs gaf Albert Heijn het goede voorbeeld door deze garnalen uit hun schappen te halen. Onder druk van de Tweede Kamer zullen de andere supermarkten waarschijnlijk snel volgen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren dient nieuwe wet in voor een einde aan de bio-industrie

Op de dag dat de wettelijke bescherming van dieren door de Eerste Kamer officieel uit de wet is gehaald, stuurt de Partij voo...

Lees verder

Anja Hazekamp herkozen: dieren, natuur & milieu behouden stem in Europees Parlement!

De Partij voor de Dieren heeft definitief haar zetel behouden in het Europees Parlement. 4,5% van alle mensen die naar de ste...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief