Zoönosen in varkens­hou­derij gemo­nitord


24 maart 2022

De regering komt zo snel mogelijk met een monitoringssysteem voor zoönosen in de varkenshouderij. Dit nadat een voorstel van de Partij voor de Dieren op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer kon rekenen.

“Ontzettend belangrijk, want ook in de varkenshouderij gaan griepvirussen rond die over kunnen springen op mensen. En virussen die van varkens komen, zijn mogelijk nog veel gevaarlijker voor mensen dan het vogelgriepvirus, waar inmiddels wel aandacht voor is”, aldus fractievoorzitter Esther Ouwehand.

Meerdere virologen waarschuwden al voor griepvirussen die rondgaan in de varkenshouderij, ook tijdens de hoorzitting die de Partij voor de Dieren eerder organiseerde. Toch wordt er tot nu toe helemaal niet gecontroleerd in varkensstallen. In 2019 raakte in Nederland een varkenshouder besmet met de varkensgriep, maar werd dat niet gedetecteerd. De aangenomen motie van de Partij voor de Dieren roept op om met een monitoringssysteem voor zoönosen in de varkenshouderij te komen. Ouwehand: “We moeten er alles aan doen om nog een pandemie te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor de gezondheid van iedereen, en moet dus optreden als er zulke risico’s vanuit de veehouderij komen.”

Mengvaten
De intensieve veehouderij is een tikkende tijdbom voor ziekte-uitbraken. Pluimveehouderijen bijvoorbeeld hebben regelmatig te maken met vogelgriepuitbraken. Zo’n vogelgriepvirus kan met enkele mutaties zo veranderen dat het gemakkelijk overdraagbaar is van mens op mens. Varkens worden in dit proces ‘mixing vessels’ genoemd, een soort ‘mengvaten’. Ze kunnen besmet worden door varkensgriepvirussen, vogelgriepvirussen en humane virussen. Daardoor kunnen virussen in varkens gemakkelijk muteren en evolueren. Zo is bijvoorbeeld waarschijnlijk ook de Spaanse Griep ontstaan die tientallen miljoenen mensen het leven heeft gekost. Als meest vee-dichte land ter wereld met het hoogste aantal varkens en kippen per vierkante meter, zijn griepmutaties in Nederland volgens virologen een reële dreiging voor de volksgezondheid. “Dankzij onze inspanningen is er steeds meer aandacht voor de gevaren van de vogelgriep, maar er moet ook meer aandacht komen voor zoönosen in de varkenshouderij. Daarom is monitoring een goede stap", besluit Ouwehand.

Gerelateerd nieuws

‘Maak gezondere keuzes makkelijker’

De Partij voor de Dieren organiseert deze week een rondetafelgesprek over het voorkomen van ziektes door gezonder te eten. Ve...

Lees verder

Succes: datacenter Zeewolde in de ijskast

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund die het kabinet oproept een pas ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief